Elevii germani pot repeta anul școlar afectat de pandemie! Ce părere are Sorin Cîmpeanu despre această variantă
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 27.02.2021 la 12:16
Actualizat pe 27.02.2021 la 12:16
În Berlin, elevii pot decide dacă doresc să repete anul școlar sau nu, din cauza schimbărilor apărute după expansiunea pandemiei de COVID-19, care a afectat într-o bună măsură cursurile fizice, tradiționale. Iată ce părere are ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre instaurarea unei astfel de decizii și în țara noastră!
- Ce presupune noua Lege a Educației din Germania
- Va fi adoptată această variantă și în sistemul educațional românesc?
Legea Educației din Germania a fost modificată, astfel încât rămâne la latitudinea elevilor germani dacă vor să repete anul școlar sau nu, în condițiile situației actuale cauzate de epidemia de coronavirus.
Ce presupune noua Lege a Educației din Germania
Parlamentarii germani au decis să îi lase pe elevi să decidă dacă iau de la capăt studiile din clasa în care se aflau sau dacă merg mai departe, deși sistemul de învățământ a suferit modificări.
În capitala Germaniei şi în unul din cele 16 landuri federale, elevii vor fi cei care vor hotărî cum le este mai bine pentru educația lor. Acest nou regulament a fost adoptat vineri și se aplică pentru elevii din clasele I-X, cu vârste curpinse între 6 și 16 ani.
Părinții sunt cei care trebuie să opteze pentru alegerea copiilor printr-un formular scris, dar mai întâi vor purta o discuție cu reprezentanții școlii pentru a stabili care e cea mai bună opțiune pentru copii, în funcție de nevoile fiecăruia.
Fără îndoială, decizia parlamentarilor a stârnit mai multe controverse, iar mai mulți directori din Germania au protestat, deoarece cred că această decizie va aduce inevitabil și suprapopularea sălilor de clasă, ajungându-se la o "catastrofă organizațională".
Alți directori au declarat că se vor putea confrunta și cu lipsa personalului didactic.
Va fi adoptată această variantă și în sistemul educațional românesc?
Ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu, a declarat că respinge și nu ia în considerare o astfel de variantă în ceea ce privește insituțiile școlare românești.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că în prezent de ocupă de alte priorități care ar fi benefice pentru educația din România.
Ministrul Educației a afirmat că sistemul educațional a scăzut foarte mult în ultimul an școlar, iar un motiv principal a fost dificultatea accesului la tehnologie. Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că există diferențe mari între elevii din România la momentul actual și că nu crede că există șanse să se recupereze tot.
Citește și: Se închid sau nu școlile în contextul valului trei de COVID? Anunț important făcut de ministrul Educației!