Epidemia de COVID-19 începe să scadă în România. Anunțul de ultim moment, făcut de Emilian Popovici
Publicat pe 04.08.2020 la 15:26 Actualizat pe 04.08.2020 la 15:26
La o primă vedre a ultimelor date legate de pandemie, am crede că ce este mai rău, abia urmează să vină. Totuși vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici a venit cu o veste optimistă. Conform analizei sale, numărul de infectări din țara noastră ar începe să scadă progresiv.
- Emilian Popovici a făcut un nou anunț despre evoluția epidemiei din România.
- Numărul de noi cazuri ar deveni din ce în ce mai puține.
- Epidemia este în scădere, dar depinde foarte mult de comportamentul oamenilor.
Ultimele 24 de ore au însemnat pentru România încă 1.232 de cazuri noi de COVID-19 și 48 de decese, cele mai multe, într-o singură zi, de la începutul pandemiei. Deși aceste cifre nu arată deloc bine, epidemiologul Emilian Popovici a venit cu vești bune.
Într-o intervenție la Digi24, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.
Numărul de noi pacienți confirmați ieri pozitiv, este dintr-un total de 20.581 de teste efectuate. Epidemiologul vorbit despre cifrele care indică scăderea numărului bazal de reproducere. Astfel, dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent a scăzut sub 1.
Emilian Popovici a continuat, spunând de ce nu ar trebui să fim atât de alarmați de noile cazuri care apar de pe o zi pe alta.
„Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere, arată că epidemia scade.”, a completat epidemiologul.
Totuși, specialistul nu poate garanta, în mod concret care va fi până la urmă, evoluția noului virus. El a ținut să menționeze că atitudinea oamenilor și respectarea măsurilor de protecție, reprezintă factori decisivi.
„Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an", a mai spus Emilian Popovici la Digi24.