Este alertă de holeră în Republica Moldova! Ce spun medicii de la noi: ”Categoric trebuie luate măsuri”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 21.06.2022 la 10:01
Actualizat pe 21.06.2022 la 10:01
Este alertă de holeră la graniță! Bacteria extrem de periculoasă a fost descoperită pe o plajă de pe malul Nistrului. Vibrionul de holeră a fost depistat pe plaja de la Vadul lui Vodă. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca. Iată ce recomandări fac medicii de la noi din țară!
- Nu este vorba despre o transmitere aerogenă
- Ce recomandări au făcut medicii
- Unde s-a descoperit bacteria periculoasă
Potrivit primelor informații emise în acest caz, încă de ieri, specialiștii Centrului de Sănătate de la Chișinău preiau constant probe din spațiile de agrement, pentru a se asigura că situația nu scapă de sub control.
Este alertă de holeră în Republica Moldova
Șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca, a declarat că cei care fac plajă și se vor scălda trebuie neapărat să respecte sfaturile medicilor și după ce au făcut baie, trebuie neapărat să se îndrepte către casă și să facă duș.
Așadar, cei care se vor scălda, s-ar putea să sufere posibile urmări. Scăldatul nu a fost interzis în zonă, deși primele rezultate sunt destul de îngrijorătoare. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a făcut și primele recomandări.
Medicul a declarat, potrivit Antena3.ro, că holera este o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă. Așadar, ar trebui să avem mare atenție la spălarea fructelor și legumelor, dar și a mâinilor.
Nu este vorba despre o transmitere aerogenă
Carmen Dorobăț a mai afirmat faptul că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID. În consecință, nu vom avea un val, la fel cum s-a întâmplat în anii trecuți.
Medicul a mai avertizat că trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă.
”Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”, a mai spus medicul, conform aceleiași surse.
Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apă contaminată. Holera provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore.