Este oficial în România! Dacă faci acest lucru, vei fi sancționat cu o amendă de până la 10.000 de lei
Publicat pe 10.07.2018 la 15:15 Actualizat pe 10.07.2018 la 16:30
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care se prevede sancționarea cu o amendă usturătoare a diverselor forme de hărțuire. Conform HotNews, actul normativ vizează hărțuirea, hărțuirea sexuală, dar și cea psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care se prevede sancționarea cu o amendă usturătoare a diverselor forme de hărțuire. Conform HotNews, actul normativ vizează hărțuirea, hărțuirea sexuală, dar și cea psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public. Proiectul a fost adoptat cu 214 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 4 abțineri. Urmează ca în continuare să meargă la promulgare.
Astfel, articolului 6 i se adaugă alineatul 1^1:
„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezenti legi, atât în public, cât și în privat.
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3000 lei la 10.000 lei dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și 2-4, art. 7 alin 2, art. 8, art. 9 alin 1, art. 10 alin 1-4, art. 11-22 și art. 29”.
Cum este definită hărțuirea în lege:
- prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;
- prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;
- prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem şi pagină de Instagram.
A.P.