Este oficial! Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale
Publicat pe 28.01.2020 la 16:10 Actualizat pe 28.01.2020 la 16:31
Parlamentul a votat, marți, în urma unei sesiuni speciale eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.
Parlamentul a votat, marți, în urma unei sesiuni speciale eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.
O sesiune specială a avut loc în Parlament astăzi, 28 de ianuarie, pentru eliminarea pensiilor speciale. După ce deputații au votat proiectul, urmează ca parlamentarii, magistrații și funcționarii publici cu statut special să rămână fără indemnizațiile de lux, scrie Digi24.
Tot astăzi, grefierii au protestat și au fost la discuții cu premierul Ludovic Orban. Și magistrații au organizat mai multe proteste, în ultimele câteva zile. Chiar și așa, proiectul a trecut de Parlament.
Eliminarea pensiilor speciale, trecută de Parlament
Înainte de începerea votului, Ludovic Orban preciza că proiectul nu este unul asumat de Guvern și că dorința este ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, urmând ca aceasta să fie ulterior „corectată” de Executiv.
Mai mult, s-a făcut mențiunea că nu se dorește eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură.
„Avem și noi motive, din cauza faptului că domnul Solomon a introdus și eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forțat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competiții sau indemnizațiile de merit de care beneficiază oamenii de cultură. Noi nu am avut intenția de a sista acordarea acestor drepturi”, declara prim-ministrul, la începutul sesiunii.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, peste 9.000 de foști magistrați, grefieri, piloți, diplomați, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează pensii speciale. Se adaugă la numărătoare și peste 150.000 de foști militari, angajați MAI sau SRI.