Ești înțepat de țânțari mai des față de alte persoane? Care este motivul, de fapt
Publicat pe 20.08.2023 la 10:04 Actualizat pe 20.08.2023 la 10:04
Odată cu sosirea verii, sezonul țânțarilor a devenit o problemă pentru multe dintre persoane. Ei bine, aceste insecte enervante pot strica momentele de relaxare în aer liber, și nu numai. Este important de precizat faptul că pe lângă disconfortul pe care îl cauzează mușcăturile lor, țânțarii pot transmite și boli periculoase. Ești înțepat de țânțari mai des față de alte persoane? Care este motivul, de fapt.
- De ce sunt mușcate alte persoane mai des față de altele
- S-a aflat care este motivul
Țânțarii sunt unele dintre cele mai stresante insect. Deseori, ele pot fi o mare bătaie de cap, în special atunci când suntem în aer liber. Cei mai mulți oameni de știință au făcut un experiement pe scară largă pentru a afla ce anume îi atrage pe țânțari să muște în special anumiți oameni și au aflat că persoanele care emit o cantitate mai mare de acizi carboxilici sunt ”gustările” preferate ale țânțarilor.
Ești înțepat de țânțari mai des față de alte persoane?
Mai mult decât atât, oamenii de știință au vrut să compare preferințele olfactive ale țânțarilor, să observe capacitatea insectelor de a urmări mirosurile pe distanțe de 20 de metri și să le studieze în timpul orelor în care sunt cele mai active. Ei bine, țânțarii devin mai activi între orele 22:00 și 2:00.
„Am fost foarte motivați să încercăm să dezvoltăm un sistem prin care să putem studia comportamentul țânțarului african care transmite malaria într-un habitat natural", a declarat McMeniman, om de știință.
Cu toate acestea, pentru a afla mai multe, cercetătorii au amenajat un spațiu de mărimea unui patinoar în care se aflau șase corturi în care urmau să doarmă participanții la studiu.
În acest fel, mirosul unic al participanților a fost distribuit în spațiul principal prin tuburi lungi, unde se aflau materiale absorbante, încălzite și îmbibate cu dioxid de carbon pentru a imita mirosul unui om care doarme.
Ei bine, sute de țânțari din instalația principală de 20 de metri pe 20 de metri au fost apoi prinși în mirosurile subiecților adormiți. Mai exact, cu ajutorul unor camere, cercetătorii au urmărit deplasarea țânțarilor către diferitele probe.
Sunt atrași de acizii carboxilici
Țânțarii au fost atrași cel mai mult de acizii carboxilici care se găsesc în aer, inclusiv de acidul butiric, un compus prezent în brânzeturi. Concret, acești acizi carboxilici sunt produși de bacteriile de pe pielea noastră.
Așadar, în timp ce acizii carboxilici atrăgeau țânțarii, insectele păreau să fie alungate de o altă substanță chimică numită eucaliptol, care este prezentă în plante. Oamenii de știință au presupus că una dintre mostrele cu o concentrație mare de eucaliptol ar fi putut fi legată de dieta unuia dintre participanți.