Evaluare Națională 2023. Ce le este interzis elevilor să facă în timpul examenului. La ce trebuie să fie atenți
Publicat pe 19.06.2023 la 09:03 Actualizat pe 19.06.2023 la 09:03
Absolvenții de clasa a VIII-a susțin astăzi prima probă de la Evaluarea Națională 2023, mai exact cea de Limba și Literatura Română. Subiectele de astăzi, 19 iunie 2023, de la Evaluarea Națională 2023 vor fi publicate pe pagina special destintă de pe edu.ro, începând cu ora 15:00. Până atunci vă spunem ce le este interzis elevilor să facă in timpul examenului de capacitate.
- A început Evaluarea Națională 2023
- Ce le este interzis elevilor să facă în timpul examenului
Astăzi a început Evaluarea Națională! Elevii claselor terminale de gimnaziu susțin, în aceste momente, proba la Limba și Literatura Română. Aproximativ 162.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au inscirs la examenul de capacitate din acest an.
Ce le este interzis elevilor să facă în timpul examenulUI DE Evaluare Națională
Primul lucru care le este interzis elevilor de clasa a VIII-a este să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, conform metodologiei.
În caz contrar, cei care care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisie nu sunt primiți în examen.
"Art. 7 – „(3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, conform metodologiei.", se arată în regulamentul de desfășurare al Evaluării Naționale.
Un alt lucru important, ce le este interzis elevilor care se pregătesc de admiterea din acest an la liceu, este comunicare dintre candidați între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Ei bine, încălcarea acestor reguli importante va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă. Cu toate acestea, elevii care nu respectă acest regulament sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Mai mult decât atât, candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
Ce este permis la probele scrise
În cadrul probei scrise la Limba și Literatura Română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. Totuși, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se consideră semn particular.
În același timp, la figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Mai mult decât atât, la proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.