EXCLUSIV / FOTO / Cum sunt obligați polițiștii să accepte orice misiune, chiar dacă nu au măști de protecție împotriva noului coronavirus

+2 click pentru
galerie

EXCLUSIV / FOTO / Cum sunt obligați polițiștii să accepte orice misiune, chiar dacă nu au măsști de protecție împotriva noului coronavirus

Criza de COVID-19 a băgat spaima în toată lumea, chiar și în forțele de ordine române, foarte expuse în această perioadă, din cauza contactului intens pe care îl au cu sutele de oameni și de șoferi, zilnic. Astfel, polițiștii doresc să aibă parte de o protecție mai sporită în fața unei potențiale infectări.

Dorința autorităților a fost expusă și în ședințele secțiilor locale de poliție, unde s-au discutat mai multe aspecte în ceea ce privesc normele de protecție în plină criză de coronavirus.

Deși se cunosc riscurile expunerii prelungite la interacțiunea cu o persoană posibil infectată, forțele de ordine sunt obligate să își respecte atribuțiile de serviciu ce le revin. În contextul răspândirii virusului, una dintre aceste atribuții o constituie exercitarea funcției chiar dacă polițiștii nu sunt echipați cu mănuși și măști de protecție.

Ce sancțiuni riscă cei care refuză misiunile, chiar dacă nu au măști de protecție

"Măștile de protecție se folosesc doar când există iminența unui contact direct cu persoane suspecte a fi infectate. Nu se admit situații în care polițiștii să refuze intrarea în misiune pe motivul că nu posedă mască de protecție. În această situație, șeful subunității va emite dispoziție scrisă, urmând ca șeful sectorului să se sesizeze sub aspectul săvărșirii infracțiunii prevăzute de articolulul 352 Cod penal. Totodată, se va explica faptul că poliția nu deține asemenea mijloace de protecție care să nu fie distribuite către efectivele care acționează în teren.", se arată într-un proces verbal întocmit la sfărșitul unei ședințe din Poliția Sectorului 2.

Dacă un polițist refuză acceptarea unei misiuni, motivul fiind lipsa unui echipament de protecție, el poate fi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor. Prin această acuzație el poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, sau cu amendă contravențională, asemenea persoanelor care nu respectă regimul izolării sau carantinării instituționlizate.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro