EXCLUSIV / România, ţinta unui “pericol naţional” venit din China / Alertă de gradul zero
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 03.03.2020 la 23:50
Actualizat pe 03.03.2020 la 23:31
Un afacerist din China etichetat drept “pericol naţional” şi alungat din România încearcă să revină cu orice preţ în ţara noastră.
Un afacerist din China etichetat drept “pericol naţional” şi alungat din România încearcă să revină cu orice preţ în ţara noastră.
Li Ning, un afacerist chinez declarat idezirabil pe teritoriul României în decembrie 2012, pe o perioadă de zece ani, a deschis un proces în care a solicitat ridicarea interdicţiei şi aprobarea de a reveni în ţara noastră. Procesul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, iar primul termen va avea loc peste două zile. Potrivit unor surse judiciare, Li Ning face parte din gruparea Zheng, care este considerată drept cea mai bogată familie de chinezi din România, care gestionează mega-afaceri atât în ţara noastră, cât şi în Republica Moldova.
În 2012, conform Ministerului Afacerilor Interne, “Zheng Siyong (preşedintele Federaţiei localităţii Taizhou – Fujian), Zheng You, Li Ning şi Zheng Shuliang au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate intern”.
“Cetăţenii chinezi au format un mecanism financiar ilegal, alcătuit din peste o mie de firme, scopul lor fiind de a prejudicia bugetul statului român prin operaţiuni de export cu mărfuri achiţizionate la negru, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, cu scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale şi externalizare ilegală de fonduri. Modalităţile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali şi cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operaţiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale şi a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească. Mai mult, cei patru au fost implicaţi în activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea şi consolidarea grupului infracţional”, explica MAI, la acea dată.
Pe 20 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti privind declararea ca indezirabili pe o perioadă de 10 ani pentru cei patru chinezi, din considerente de securitate naţională.