EXCLUSIV / Vlăduța Lupău, dosar penal pentru escrocherii cu ajutoarele din pandemie / Cât a plătit vedeta, ca să scape de pușcărie!
De Narcis Voica.
Publicat pe 24.10.2023 la 23:40
Actualizat pe 24.10.2023 la 23:40
Conduce un bolid de peste 150.000 de euro, a fost cuplată cu milionari și este soția fostului fotbalist Adrian Rus, fiul unui chestor de poliție; conform presei mondene, a făcut botezul copilului pe barter și a fost plătită regește pentru ca evenimentul să fie transmis la TV; se laudă că ia cel puțin 10.000 de euro ca să cânte toată noaptea, la o nuntă; și, totuși, Vlăduța Lupău s-a bucurat la câteva mii de lei, oferite de stat artiștilor afectați de pandemia Covid-19. Și nu oricum, ci comițând o infracțiune, în baza documentelor măsluite Vlăduța Lupău Rus încasând ilegal de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj peste 8.000 de lei.
- Vlăduța Lupău merge în fața judecătorilor, ca să scape definitiv de un dosar penal
- Ea a fost cercetată pentru că a încasat ilegal ajutoare oferite artiștilor afectați de pandemia Covid-19
- Ca să scape de pușcărie, Vlăduța Lupău a înapoiat toți banii
- Procurorii din Sălaj au instrumentat aproape 20 de dosare
- Unii colegi de breaslă ai Vlăduței Lupău au fost condamnați deja
După ce au descoperit că artiștii din Sălaj au dat năvală la pomană, susținând că i-a sărăcit pandemia, deși unii șofau mașini de sute de mii de euro, polițiștii și procurorii s-au sesizat din oficiu și au început să verifice documentele în baza cărora aceștia au încasat indemnizațiile. Conform unor surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în județul amintit au fost deschise aproape 20 de dosare penale, iar unii artiști, care s-au lăcomit, au fost trimiși în judecată și au primit și condamnări.
Alții, cum e și cazul Vlăduței Lupău, au returnat banii imediat după ce s-au trezit cu dosare penale, așa că, indulgenți, procurorii au decis să-i ierte, în condițiile în care pagubele nu depășeau 10.000 de lei, iar suspecții nu aveau antecedente penale și au acoperit găurile provocate în bugetul statului.
„Întrucât pedeapsa pentru infracțiunea săvârșivă nu depășea șapte ani, iar persoana în cauză a acoperit, din proprie inițiativă, prejudiciul care depășea cu puțin suma de 8.000 de lei, procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus renunțarea la urmărirea penală. (...) Cu privire la fapte similare au fost înregistrate aproape 20 de dosare. Unii artiști, care au prejudiciat bugetul de statul cu sume mult mai mari, au fost trimiși în judecată și unii chiar au fost condamnați”, au declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS.ro, surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
După ce a fost salvată de la pușcărie de procurorii, Vlăduța Lupău mai are un hop și... gata! În urmă cu două săptămâni, la Tribunalul Sălaj a fost înregistrat un dosar de confirmare a renunțării la urmărirea penală, în care artista este citată în fața magistraților pe 1 noiembrie a.c. Teoretic, procesul este o simplă formalitate, pentru confirmarea ordonanței procurorilor, însă, practic, judecătorii ar putea și să respingă cererea și să returneze dosarul, pentru ca Parchetul să reia ancheta.
Indemnizațiile de pandemie puteau fi solicitate de către persoanele fizice autorizate (PFA-uri) și de către profesioniștii a căror activitate a fost întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor implementate de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Indemnizația se acorda pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atesta întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Conform legii, indemnizația putea fi solicitată de:
- profesioniștii reglementați de art.3 alin. (2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil (de exemplu, PFA, întreprindere individuală, persoane care desfășurau profesii liberale);
- persoanele fizice care obțineau venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii nr.8/1996;
- persoanele care aveau încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005 a cooperației;
sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.