Familiile ostaticilor asasinați de teroristul din Onești cer pedepse pentru șefii poliției / Vor ca ofițerii să plătească pentru acțiunea încheiată cu două crime
De Narcis Voica.
Publicat pe 05.09.2024 la 22:45
Actualizat pe 05.09.2024 la 22:45
Rudele muncitorilor luați ostatici într-un apartament din Onești și executați cu sânge rece, sub nasul Poliției Române, au deschis două procese, în care cer din nou pedepsirea ofițerilor care au condus acțiunea finalizată cu două crime.
- Rudele muncitorilor executați sub nasul poliției au deschis două noi procese
- Familiile îndoliate îi acuză pe șefii poliției că nu au intervenit la timp
- Unul dintre procese vizează clasarea dosarului deschis pe numele șefului SIIAS
Familiile îndoliate au deschis, zilele trecute, două noi procese, în care acuză conducerea Poliției Române de neglijență și abuz în serviciu, după ce Gheorghe Mureșan a fost lăsat timp de șase ore să-și facă de cap în apartamentul în care îi ținea ostatici pe cei doi muncitori, iar la final acesta i-a ucis. La finele anului trecut, instanța a confirmat clasarea dosarului care viza mai mulți șefi din Ministerul Afacerilor Interne și a dispus continuarea anchetei în cazul șefului SIIAS (Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale).
„Admite în parte plângerea petenţilor Iştoan Paul, Iştoan Irina, Iştoan Patrick, Iştoan Claudia, Pătatu Cristina Luminiţa, Pătatu Samica, Pătatu Adrian şi Pătatu Tudor-George formulată împotriva ordonanţei de clasare nr. 338/P/2021 din data de 22.05.2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa susmenţionată faţă de suspectul Scurtu Alexandru, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, şi trimite cauza procurorului pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală. Respinge plângerea petenţilor în ceea ce priveşte soluţiile de clasare faţă de suspecţii Andrieş Cristinel Constantin, Andronic Radu şi Tuluc Adrian Claudiu, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu. Obligă fiecare petent la plata a 20 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”.
Clasări pe bandă rulantă
Anul acesta, Parchetul General a dispus și în cazul lui Alexandru Scurtu clasarea. Decizia a fost luată de cunoscutul procuror Marius Iacob, care a precizat că „fapta săvârșită de acesta nu este prevăzută de legea penală, lipsind condiționalitățile tipicității obiective intrinseci acestei infracțiuni, referitoare la specificul elementului material și la urmarea imediată prevăzută de textul de incriminare”. Chestorul Alexandru Scurtu fusese acuzat de abuz în serviciu de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a negocia și de a asigura intervenția pentru eliberarea muncitorilor sechestrați de Gheorghe Moroșan și nici obligația de a-l imobiliza sau neutraliza pe acesta, pasivitate care a avut drept consecință privarea de libertate a victimelor pentru aproximativ 6 ore și ulterior uciderea acestora.
Avocatul Cuculis, reacție dură
Celebrul avocat Adrian Cuculis a avut o reacție dură, după ce a aflat că procurorii au clasat din nou dosarul: „Bătaie de joc marca PICCJ în cazul crimelor de la Onești. După ce am reușit întoarcerea la PICCJ a dosarului Onești și după ce instanța de la Curtea de apel Bacău a dispus că procurorul să înceapă urmărirea penală împotriva șefului SIIAS Alexandru Scurtu, același parchet a dispus din nou clasarea cauzei sub motive străine de-a dreptul de cauză. Decizia de clasare dată a două oară o vom ataca la procurorul general și apoi la Curtea de Apel Bacău”.
În acest context, zilele trecute, familiile îndoliate au deschis două procese, în care contestă deciziile de clasare.
Au stat șase ore la ușă
Gheorghe Moroșan a fost condamnat la 30 de ani de pușcărie, pentru că în anul 2021 a intrat în fostul său apartament, executat silit, luând ostatici doi muncitori angajați de noul proprietar să renoveze. Soția lui, Aurelea Moroșan, a primit 12 ani, pentru complicitate. Polițiștii au stat aproape șase ore degeaba și au intrat în locuință abia după ce Moroșan i-a omorât pe cei doi. Asta, deși Moroșan se arătase dispus să negocieze cu șefii poliției, care au demonstrat că în viața reală nu e ca la spectacolele cu lunetiști și coborâri în rapel organizate de Ziua Poliției Române.
Citește și: Cliente hărțuite și terorizate de „Mecanicul vedetelor” / Victimele au obținut ordine de protecție