Fenomen rar în noaptea dintre 21 spre 22 octombrie. Ploaia de meteoriți poate fi văzută pe cerul României
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 21.10.2023 la 17:04
Actualizat pe 21.10.2023 la 17:58
În această noapte va avea loc un fenomen rar pe cer, anume o ploaie de meteoriți. Se poate vedea și din România, în locurile întunecate.
- Fenomen rar în noaptea dintre 21 spre 22 octombrie
- Ploaia de meteoriți poate fi văzută pe cerul României
Una dintre cele mai frumoase și faimoase ploi de meteori, Orionidele, atinge maximul în noaptea de sâmbătă, 21 octombrie, spre duminică, 22 octombrie.
Ploaia de meteoriți va avea loc în noaptea din 21 octombrie
Ploaia de meteoriți Orionide este renumită pentru strălucirea și viteza sa. Acești meteori sunt rapizi, călătoresc cu aproximativ 66 km/s prin atmosfera Pământului. Meteorii pot lăsa o dâră de lumină care durează de la secunde la minute. În plus, meteorii rapizi se pot transforma uneori în bile de foc: când urmăriți Orionidele, căutați explozii lungi de lumină, potrivit NASA.
Orionidele sunt, de asemenea, înconjurate de unele dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții, oferind un fundal spectaculos pentru acești meteori. Unii consideră că Orionidele sunt și mai speciale, deoarece meteorii sunt de fapt fragmente ale cometei 1P/Halley (cunoscută sub numele de Cometa Halley).
Cometa trece pe lângă Pământ doar o dată la 75-76 de ani, dar această ploaie anuală de meteori îi compensează pe cei care ar putea rata acest eveniment o dată în viață.
Se pot vedea 30 de meteori pe oră
Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Pământul a trecut prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley 1/P. Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, numărul de meteoriți pe oră vor continua să crească, atingând un maxim între 21 și 22 octombrie. Meteorii par să provină din constelația Orion, de unde și numele curentului: Orionides.
În general, se pot vedea în medie 30 de meteori pe oră, dar pot fi chiar și 10 sau chiar 60, în funcție de orbita planetei noastre și de bogăția norului de particule.
Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu recomandă observarea ploii de meteoriți Orionide de după miezul nopții până la răsăritul soarelui, adică intervalul de timp în care constelația Orion se află deasupra orizontului, timp de cel puțin o oră - de preferat trei ore.
Cel mai bine se poate vedea ploaia de meteoriți într-o zonă fără poluare, să fie cât mai întuneric. Ei pot fi văzuți cu ochiul liber, astfel că nu aveți nevoie de alte obiecte, precum un binoclu sau telescop.