Fenomen spectaculos, vizibil și în România! Când va avea loc cea mai mare ploaie de stele din an: "Se observă fără instrument astronomic..."
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.12.2023 la 23:05
Actualizat pe 10.12.2023 la 23:05
Zilele următoare urmează să aibă loc cea mai mare ploaie de stele din an! Fenomentul spectaculos poate fi văzut și în România, însă într-un anumit moment. Iată ce spun specialiștii.
- Când va avea loc cea mai mare ploaie de stele a anului
- Fenomenul spectaculos va fi vizibil și în țara noastră
Specialiștii de la Observatorul Astronomic anunță că ploaia de stele care urmează să aibă loc va putea fi văzută cu ochiul liber, mai mult, menționează că vor fi condiții ideale de observare a fenomenului, pentru că luna va lipsi de pe cer, scrie antena3.ro.
Când va avea loc cea mai mare ploaie de stele din an
Potrivit specialiștilor, ploaia de stele "Geminide" urmează să aibă loc în perioada 11-16 decembrie. Fenomentul spectaculos este cel mai puternic curent de meteori al anului 2023, care produce în jur de 100 și 200 de meteori pe oră în noaptea de activitate maximă.
Punctul maxim al fenomenului spectaculos va fi atins între 13-14 decembrie, atunci când cerul Europei va fi senin. Ploaia de stele va fi vizibilă și în România, însă mai accentuat în seara de 14-15 decembrie.
"Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviți sus pe cer. Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcție anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe. În 2023, maximul curentului cade pe 14 decembrie, la ora 22. De la noi se poate vedea perioada de maxim, adică noaptea de 14/15", transmite Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Ce este inversiunea termică, fenomenul meteorologic extrem care a pus stăpânire pe România
În ultima perioadă, țara noastră a fost afectată de mai multe fenomene extreme. După ciclonul polar care a lovit România și a adus temperaturi scăzute, un alt fenomen schimbă vremea din țara noastră. Este vorba despre inversiunea termică.
”Vorbim de o inversiune termică la acest final de săptămână. Practic, lucrurile s-au liniștit, a nins, nu mai avem precipitații, avem o vreme stabilă, pentru că presiunea atmosferică a crescut. Atunci când crește presiunea, nu mai sunt precipitații, se liniștesc lucrurile. Deasupra țării noastre s-a instalat o masă de aer rece. Aerul rece iarna este greu dezlocuit atunci când apare circulația atmosferică, vânturile. Practic aerul rece fiind mai dens staționează la suprafață. Iar toate zonele joase de relief vor avea în următoarele zile o situație interesantă în care la câmpie va fi frig, vor fi temperaturi scăzute, vor fi nori joși, ceață, iar la munte va fi soare, frumos și cald”, a transmis meteorologul Mihai Huștiu, la digi24.ro.
Citește și: Fenomen rar în România. A avut loc o furtună de zăpadă cu tunete și fulgere. Ce județe au fost afectate