„Fiara din Balcani” rupe gratiile, la Gherla / Asasinul Konstantinos Passaris a luat o decizie radicală
De Narcis Voica.
Publicat pe 29.04.2021 la 23:50
Actualizat pe 29.04.2021 la 23:37
„Viețașul” Kostas Passaris, supranumit „Fiara din Balcani” îi cheamă la bară pe colegii de celulă, pentru a demonstra că ar fi fost sancționat pe nedrept de angajații Penitenciarului Gherla.
- Criminalul cu sânge rece Passaris nu mai are răbdare
- Pușcăriașului i s-a pus pata pe gardienii de la Gherla
Iritat de faptul că nu poate să iasă mai devreme din pușcărie, din cauza unor sancțiuni primite din partea conducerii pușcăriei, ucigașul cu sânge rece Konstantinos Passaris cheamă la bară „întăriri” din rândul deținuților. Passaris a deschis un proces în care contestă o decizie a comisiei de disciplină, iar la termenul din luna iunie urmează să demonstreze cele susținune cu proba testimonială. „Proba testimonială reprezintă unul dintre mijloacele probatorii ale procesului civil, iar mijlocul de probă îl reprezintă tocmai declarațiile făcute de martor, persoană terță față de proces, care relatează în fața instanței fapte sau împrejurări concludente pentru soluționarea cauzei”, spune legea.
Passaris a mai deschis un proces, anul trecut, în care a solicitat liberarea condiționată, motivând că a executat deja 20 de ani de pușcărie și că s-a schimbat în bine pe parcursul detenției. Însă n-a reușit să îi impresioneze pe judecători. „Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul Konstantinos Passaris, în prezent aflat în executarea pedepsei în Penitenciarul Arad şi dispune rediscutarea situaţiei petentului după data de 26 august 2021”, au hotărât judecătorii.
Konstantinos Passaris a fost condamnat la închisoare pe viață, după ce, în anul 2001, a omorât doi oameni în București, într-o casă de schimb valutar. Alături de o româncă, Passaris a furat din casa de suma de 567 de milioane de lei vechi. Conform legii, liberarea condiționată în cazul pedepsei la închisoare pe viață - așa cum este cazul lui Passaris - poate fi dispusă, dacă: persoana condamnată a executat efectiv 20 de ani de închisoare; a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei; a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Totuși, în momentul în care i se va aproba liberarea condiționată, va intra în vigoare un nou mandat de arestare, iar Passaris va fi extrădat în Grecia. „Dispune amânarea predării până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepsei, la termen. Dispune arestarea persoanei solicitate Passaris Konstantinos, în prezent persoană privată de libertate în Penitenciarul Arad, pe o perioada de 30 zile, în vederea predării şi emiterea mandatului de arestare, acesta urmând să fie pus în executare la data încetării motivelor care au justificat amânarea”, au decis magistrații Curții de Apel Timișoara. Astfel, noul mandat de arestare va intra în vigoare în momentul în care instanța va dispune liberarea condiționată.