Formele grave de Covid-19 pot fi evitate până la 6 luni cu doar doua doze ale vaccinului Pfizer
Publicat pe 05.10.2021 la 15:33 Actualizat pe 28.10.2021 la 23:51
Un nou studiu demonstrează eficiența serului Pfizer împotriva virusului Covid-19. Formele grave pot fi evitate cu doar două doze ale vaccinului Pfizer. Au fost analizate date medicale a 3,4 milioane de oameni din California de Sud.
- Un nou studiu demonstrează faptul că virusul Covid-19 poate fi evitat cu administrarea a doar două doze de vaccin.
- Cercetătorii susțin că eficiența formelor severe de Covid-19 rămâne de 90% timp de 6 luni, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta.
- Este necesară monitorizarea scăderii eficienței serului cu trecerea timpului pentru a se decide administrarea și categoriilor vulnerabile.
Un nou studiu a demonstrat că prin administarea a doua doze ale serului Pfizer, formele grave de Covid-19 pot fi evitate, până la 6 luni de la vaccinare.
Compania producătoare a realizat o cercetare, alături de rețeaua de sănătate americană Kaiser Permanente. Au fost analizati 3,4 milioane de oameni din California de Sud.
Studiul s-a realizat în perioada 4 decembrie 2020 - 8 august 2021 și a fost publicat marți, în revista The Lancet, confirmând faptul că eficacitatea serului scade cu trecerea timpului.
În prima lună de la adminstrarea dozei de rapel, eficiența serului împotriva riscului de infectare este de 88%, după care, în a șasea lună de la administrare, eficiența serului ajunge la procentul de 47%. Pe de altă parte, datele indică faptul că eficiența formelor severe de Covid-19 rămâne de 90% timp de 6 luni de la administrarea serului, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta.
În revista The Lancet a fost subliniată ideea că aceste rezultate le confirmă pe cele evaluate de Ministerul Sănătății din Israel și de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC). „Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare", a afirmat autorul studiului, Sara Tartof.
Vicepreședintele și directorul medical al grupului Pfizer, Luis Jodar a transmis cât de mult se reduce eficiența vaccinului în timp: „Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare".
Cercetătorii au menționat că, în cadrul studiului nu au fost incluse date în legătură cu respectarea măsurilor de protecție împotriva virusului Covid-19, purtarea măștii, distanțarea socială sau despre ocupația oamenilor care au participat. Aceste lucruri influențând infectarea cu virusul.
Cercetătorii au subliniat faptul că este necesară monitorizarea scăderii eficienței serului, cu trecerea timpului pentru a se putea decide administrarea serului și categoriilor vulnerabile.