Fostul șef al executorilor judecătorești din România, prins la volan, fără permis / Ce au decis magistrații!
De Narcis Voica.
Publicat pe 31.05.2023 la 23:31
Actualizat pe 31.05.2023 la 23:31
Prins fără permis la volan, fostul șef al executorilor judecătorești din România a fost salvat de procurori, care au decis să închidă dosarul, deși în mii de alte cazuri aceștia aleg să-i trimită pe autori în fața instanței.
- Fostul președinte al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti a fost prins fără permis, la volan
- Procurorii au decis să îl ierte, așa că au renunțat la urmărirea penală
- În cazuri similare, aceiași procurori au decis să-i trimită în judecată pe autori și au cerut pedepse maxime
- Judecătorii au admis cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București
Conform portalului instanțelor de judecată, Marius Gheorghe Crafcenco, fostul președinte al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti – care, conform statutului, „acţionează pentru asigurarea prestigiului şi autorităţii profesiei de executor judecătoresc, având ca scop principal reprezentarea şi apărarea intereselor profesionale ale membrilor săi” - a fost cercetat penal de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru că a fost prins conducând mașina pe drumurile publice, deși avea permisul suspendat.
Cu toate că în alte cazuri procurorii cer pedepse aspre pentru inconștienții care conduc fără permis și pun în pericol viețile unor oameni nevinovați, în cazul fostului președinte al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti au decis să renunțe la urmărirea penală, din motive necunoscute. Iar judecătorii au confirmat cererea.
„În baza art.318 alin.15 C.proc.pen. admite cererea de confirmare formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Confirmă ordonanța nr.793/P/2020 din 09.03.2021 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București prin care s-a dispus renunțarea la urmărire penală față de suspectul CRAFCENCO MARIUS GHEORGHE (date) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată prev. de art.335 alin.2 C.pen. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, au decis judecătorii.
Pentru fapte identice, alți șoferi sunt condamnați. „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede Codul Penal.
Totuși, procurorii pot, după bunul plac, să trimită sau să nu trimită în judecată autorii. Procurorii pot clasa dosarele sau pot renunța la urmărirea penală în anumite condiții, atunci când: „fapta nu există; fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege; nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea; există o cauză justificativă sau de neimputabilitate; lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale; a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică; există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege”.
În cazul suspectului Marius Gheorghe Crafcenco, procurorii nu au precizat care au fost motivele care au stat la baza deciziei, însă, după cum rezultă din capturile de mai jos, în alte cazuri sunt extrem de fermi.