Gigi Becali, în faţa judecătorilor / Când este citat la Curtea Supremă!
De Narcis Voica.
Publicat pe 22.12.2019 la 23:50
Actualizat pe 22.12.2019 la 23:37
Gigi Becali începe anul 2020 cu un nou proces, deschis chiar de el, la Curtea Supremă, prin care încearcă să obţină ştergere cazierului judiciar.
Gigi Becali începe anul 2020 cu un nou proces, deschis chiar de el, la Curtea Supremă, prin care încearcă să obţină "ştergerea" cazierului judiciar.
Milionarul a depus, recent, la instanţa supremă, o cerere prin care solicită reabilitarea. Astfel, dacă ICCJ îi va aproba cererea, Gigi Becali va avea din nou cazierul curat ca lacrima şi va beneficia de toate drepturile, eliminându-se interdicţiile impuse prin sentinţele judecătoreşti. Conform specialiştilor, reabilitarea „este instituția juridică prin care efectele unei condamnări ce constau în interdicții, incapacități și decăderi încetează pentru viitor, pentru fostul condamnat care, pentru o perioadă de timp, a dovedit, prin întreaga sa comportare, că s-a îndreptat și că este posibilă reintegrarea sa socială deplină”.
Luna trecută, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Gigi Becali şi a nepotului său, Vasile Geambazi, pentru spălare de bani. Procurorii DNA au anunţat, oficial, că Gigi Becali şi nepotul său sunt urmăriţi penal pentru spălare a banilor, fapte care ar fi fost săvârşite în perioada 2014-2019. Aceştia ar fi beneficiat de un teren supraevaluat, iar banii obţinuţi au fost ascunşi prin operaţiuni bancare. În aceeaşi cauză, DNA anunţă că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un evaluator desemnat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave. „Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. Bucureşti, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri”, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit procurorilor, cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea şi dreptul de dispoziţie asupra despăgubirii. “De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate şi reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operaţiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării şi ascunderii sumei de originea ilicită. Aceştia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăţi comerciale şi ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, a mai precizat DNA.