Grupul de luptă din România este cel mai avansat. Mircea Geoană: “Comandanții militari români sunt foarte respectați la NATO”
Publicat pe 24.03.2022 la 21:44 Actualizat pe 24.03.2022 la 21:47
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a declarat, în decursul zilei de joi, că cele patru grupuri de luptă aprobate de NATO vor deveni complet funcționale în cel mai scurt timp, cel din România fiind cel mai avansat, susține el.
- NATO a aprobat patru grupuri de luptă, unul fiind în România
- Grupul de luptă NATO din România va fi sub comanda Franței
NATO a aprobat cererea a patru grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat pentru Agerpres că în scurt timp acestea vor fi complet funcționale.
Mircea Geoană a vorbit și despre prezența militară permanentă pe Flancul estic. Aceasta se pare că este o decizie NATO care însărcinează comandanții militari ai acesteia ‘’ pentru a le prezenta opţiuni pentru o prezenţă militară mai robustă, de natură permanentă şi sustenabilă pe Flancul estic, urmând ca, pe baza acestui aviz militar, liderii NATO să aprobe la Summitul de la Madrid decizii pentru termen mediu şi lung”.
NATO a decis înființarea a patru grupuri de luptă, unul în România, pentru consolidarea flancului estic al alianței și ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Celelalte trei grupuri de luptă vor fi instalate în Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
Grupul de luptă NATO din România, sub comanda Franței
Grupul de luptă NATO din România va fi sub comanda Franței și se va forma după modelul celor din Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia, acolo unde există deja o prezență permanenă, gata oricând de luptă, formată din militari din mai multe țări, care se schimbă.
Franța va trimite în România 550 de militari. De asemenea, grupul de luptă din România va mai avea soldați din țări precum Polonia, Belgia, Olanda, cel mai probabil și din alte țări.