Grupul Killnet, atac cibernetic asupra site-urilor instituțiilor din România. Care a fost motivul: ”Acesta este ultimul lucru...”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 29.04.2022 la 09:50
Actualizat pe 29.04.2022 la 09:50
În urmă cu foarte puțin timp a avut loc un atac cibernetic în România. Grupul de hacking Killnet a revendicat acest atac, considerat unul de amploare. Site-urile gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, dar și altele, nu au mai putut fi accesate în această dimineață.
- Ce mesaj a transmis grupul Killnet după atac
- A contestat decizia Guvernului României
- Ce site-uri au picat în această dimineață
Atacul a fost declanșat la ora 04.05, fiind vorba despre un atac de tip distributed denial of service (DDOS). Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au intervenit în acest caz.
Grupul Killnet, atac cibernetic asupra site-urilor instituțiilor din România
Mai multe site-uri ale instituțiilor importante din România au picat în această dimineață. Nu au fost afectate, însă internauții pur și simplu nu le-au mai putut accesa. Grupul de hacking Killnet au revendicat atacul cibernetic.
Atacul s-a produs pentru site-urile Guvernului României, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră, operatorului feroviar CFR Călători, dar și asupra site-ului unei instituții financiare cunoscută în România.
Guvernul României a anunțat în mod oficial că este probabil ca țara noastră să trimită arme în Ucraina. Atacul grupului Killnet a venit ca un răspuns pentru această decizie a Guvernului României.
Ce mesaj a transmis grupul Killnet după atac
Grupul Killnet a transmis și un mesaj la scurt timp după atacul cibernetic de amploare.
„Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis grupul Killnet.
Pe de altă parte, în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina, lansat la data de 24 februarie 2022, hackerii ruși au încercat să pătrundă în informațiile celor de la NATO și ale ministerelor Apărării din alte state.
Grupul Anonymous a declarat război cibernetic Rusiei încă de la începutul ”operațiunii militare speciale”, așa cum a numit-o președintele rus Vladimir Putin.