Guvernul a publicat normele de aplicare pentru hărțuirea la locul de muncă. Ce e interzis să mai faci
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.11.2023 la 09:23
Actualizat pe 02.11.2023 la 09:23
Acum, că Guvernul a publicat normele de aplicare a legislaţiei în vigoare, atât companiilor, cât și angajaților le va fi mai simplu să gestioneze cazurile de hărţuire sexuală sau morală la locul de muncă. Ce e interzis să mai faci.
- Au fost publicate normele de aplicare pentru hărțuirea la locul de muncă
- Ce nu mai e permis să faci
Guvernul a publicat normele de aplicare pentru hărțuirea la locul de muncă. Potrivit informațiilor, toate instituţiile vor fi obligate să instituie comisii interne, cu scopul de a-și instrui salariaţii.
Guvernul a publicat normele de aplicare pentru hărțuirea la locul de muncă
Harțuirea sexuală la locul de muncă poate să se refere atât la violenţă fizică, contact fizic nedorit, solicitarea favorurilor sexuale, dar şi la conduita verbală, comentarii privind aspectul, vârsta, viaţa privată a unui angajat, comentarii sau glume de natură sexuală, potrivit metodologiei, scrie stirileprotv.ro.
În ceea ce privește harțuirea morală, care este definită ca orice comportament care are ca scop sau efect lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, sau chiar afectarea sănătăţii fizice sau mentale, în document sunt făcute referiri la conduita ostilă, comentariile verbale sau acţiunile şi gesturile nedorite.
Ce alte fapte intră la capitolul hărțuire
Tot la capitolul hărţuire intră și invitaţiile sociale repetate şi nedorite la diverse întâlniri, întrebările nejustificate legate de vârstă sau starea civilă, dar și trimiterea de mesaje umilitoare, prin telefon, e-mail sau alte mijloace.
„Organizaţiile nu sunt foarte mult pregătite pentru a şti cum să gestioneze echilibrat, ok, sunt poate companii care au introdus deja în regulamentul de ordine interioară noţiunea de discriminare şi hărţuire. Însă trebuie să existe o metodologie în spate, şi în special o instruire şi o formare corectă a angajaţilor, pentru că altfel ne vom duce în extreme, vom considera hărţuire orice gest sau ridicare de sprânceană.”, a declarat un specialist HR, potrivit sursei menționate anterior.
Potrivit informațiilor, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în ultimii trei ani, au fost înregistrate 41 de dosare de hărţuire la locul de muncă.