Helmut Duckadam, implicat într-un dosar cu un prejudiciu de trei milioane de euro / Detalii exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 02.04.2020 la 23:50
Actualizat pe 02.04.2020 la 23:30
”Eroul de la Sevilla” este citat în fața judecătorilor, ca parte civilă, în unul dintre cele mai răsunătoare dosare cu certificate de revoluționar false, în care prejudiciul este estimat la aproape trei milioane de euro.
”Eroul de la Sevilla” este citat în fața judecătorilor, ca parte civilă, în unul dintre cele mai răsunătoare dosare cu certificate de revoluționar false, în care prejudiciul este estimat la aproape trei milioane de euro.
Numele lui Helmut Duckadam apare pe lista uriașă a victimelor unor funcționari publici acuzați de abuz în serviciu, membri ai Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR).
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată în anul 2014, fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari – şi anume „Luptător cu rol determinant”, însă doar pentru cei din localităţile în care s-au înregistrat morţi şi răniţi.
Astfel, prin patru decrete semnate de preşedintele României, în anii 2015 şi 2016 a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant” unui număr total de 3.505 persoane. „Potrivit probelor administrate în cauză de procurori, o parte din aceste persoane au obţinut însă acest titlu prin încălcarea dispoziţiilor legale. În mod concret, procedura de obţinere a acestui certificat, fiind bazată aproape exclusiv pe documente şi declaraţii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii cu atribuţii în acordarea acestor titluri, a unor persoane dispuse să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptător cu rol determinant’ în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente”, explica Parchetul General.
Procurorii au precizat că, spre deosebire de celelalte categorii de revoluţionari, în acest caz a fost vorba de drepturi băneşti majorate, în baza titlului respectiv deţinătorii primind, începând cu 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de gratitudine în valoare de 2.020 de lei. Faptele comise au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu peste 14 milioane de lei, reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor începând cu data 1 ianuarie 2015 şi plătite de către casele judeţene de pensii. De aceste indemnizaţii obţinute fraudulos au beneficiat în total mai mult de 360 de persoane din localităţile Târgovişte, Buzău, Arad, Băile Herculane, Brăila, Piatra Neamţ, Suceava, Hunedoara şi Deva.