I-a furat banii, apoi i-a cerut daune morale! Ce făcuse victima pentru a se răzbuna
Publicat pe 02.08.2020 la 22:17 Actualizat pe 02.08.2020 la 22:17
O poveste de necrezut a avut loc între două femei: una din Bârlad, cealaltă din Tulcea. Au vorbit pe Facebook, iar cea din Tulcea a fost de acord să îi împumute cunoștinței sale niște bani. Când a văzut că aceasta nu îi mai dă înapoi, femeia s-a gândit să își facă singură dreptate. Hoața a dat-o în judecată și a câștigat.
- Femeie păgubită pe internet, dată în judecată.
- Cea care i-a luat banii fără să îi mai returneze a câștigat procesul.
- Victima îi datorează daune morale. Suma stabilită de judecători este incredibilă.
Când cunoștința sa, din alt oraș, i-a cerut disperată să o ajute cu niște bani, o femeie din Tulcea nu a stat pe gânduri și i-a transferat în cont suma necesară. Totuși, când a fost vorba de returnat, cealaltă femeie, din Bârlad, a dat bir cu fugiții.
În loc să apeleze la autorități, păgubita s-a gândit să își facă singură dreptate. Modalitatea la care a apelat a fost cea de lezare a imaginii.
Victima a postat pe Facebook întreaga poveste, pentru ca toată lumea să ia la cunoștință fapta amicei sale. Textul în care a scris că a împrumutat-o pe reclamantă cu diverse sume de bani şi că a fost nevoită să apeleze la un avocat din Italia pentru recuperarea lor a fost însoțit și de o fotografie a făptașei.
Mai mult decât atât, femeia a cerut, în mod public ajutor, pentru a o găsi pe hoața dispărută.
Iată că persoana care „împrumutase banii” fără a-i mai da înapoi a reacționat imediat. A dat-o în judecată pe cea care a ajutat-o, cerându-i despăgubiri în valoare de 10.000 de lei.
„În esenţă, reclamanta consideră că textul este calomnios şi mincinos, iar reclamanta susţine că nu a încercat decât să o găsească pe reclamantă pentru a realiza un demers procedural. Instanţa reţine că textul şi imaginea în discuţie au un potenţial defăimător în condiţiile şi felul în care au fost făcute. Pârâta (cea care a dat bani cu împrumut şi a făcut postările pe Facebook) nu se mulţumeşte să publice fotografia reclamantei cu o solicitare de a i se indica adresa acesteia, ci adaugă elemente, detalii care conferă o imagine negativă reclamantei prin inducerea dispreţului la adresa acesteia. Se vorbeşte de lipsă de recunoştinţă, de nerestituirea unor sume importante de bani, se oferă detalii concrete legate de locurile de muncă. Pârâta nu pare să urmărească ceea ce afirmă că vizează - identificarea reclamantei - din moment ce cunoştea şi numele şi localitatea de naştere, de locuire din România (Bârlad), aşa cum chiar din debutul textului se afirmă”, se arată în consideretele sentinţei civile 276/2020, pronunţate de Tribunalul Tulcea, citată de Adevărul.
Judecătorii au stabilit că tot victima îi este datoare hoaței de pe Facebook, căreia trebuie să îi plătească daunele morale. Totuși din cei 10.000 de lei la care spera reclamanta, aceasta se va alege doar cu un singur leu.
Instanța judecătorească a considerat că această sumă este „necesară, dar şi suficientă pentru acoperirea prejudiciului”. Decizia nu este una definitivă.