Iata cum ascuti corect un lant de drujbă!
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 20.01.2020 la 13:51
Actualizat pe 20.01.2020 la 14:00
Eficienta cu care desfasori o activitate tine atat de priceperea pe care o ai, cat si de performantele si caracteristicile functionale ale instrumentelor pe care le folosesti. Din acest punct de vedere, indiferent de tipul de drujba pe care il folosesti, lantul acesteia se va toci dupa o anumita perioada de utilizare.
Eficienta cu care desfasori o activitate tine atat de priceperea pe care o ai, cat si de performantele si caracteristicile functionale ale instrumentelor pe care le folosesti. Din acest punct de vedere, indiferent de tipul de drujba pe care il folosesti, lantul acesteia se va toci dupa o anumita perioada de utilizare.
Folosirea unui lant de drujba tocit are doua repercusiuni pe care ai dori sa le eviti: in primul rand, va trebui sa depui mai mult efort si sa consumi mai mult combustibil pentru a duce activitatea la bun sfarsit. In al doilea rand, solicitarea intensa a drujbei poate duce la defectarea componentelor acesteia.
Pentru a evita aceste neplaceri, este necesar sa ascuti lantul de drujba in mod regulat. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos vei descoperi toate detaliile pentru a putea sa ascuti corect si rapid lantul drujbei tale.
Necesarul de instrumente pentru ascutire
Ascutirea unui lant drujba presupune folosirea unor instrumente anume, asadar daca doresti o trusa special conceputa pentru ascutire sau vrei sa alegi cateva pile individuale cu care sa readuci la parametri optimi lantul drujbei tale, vino la Roco Piese si descopera o oferta completa si deosebit de avantajoasa! Practic, un kit minim pentru ascutire ar trebui sa cuprinda urmatoarele instrumente:
- o pila rotunda (sau mai multe);
- o pila lata;
- gidaj pentru pila;
- ghidaj pentru lant (menghina).
Pilele si ghidajele vin intr-o varietate de dimensiuni, asadar asigura-te ca instrumentele pe care le achizitionezi vor fi corespunzatoare cu dimensiunile lantului tau. Foloseste instrumentul de ghidaj specific, urmeaza instructiunile si vei ascuti cu succes zonele folosite la taiere, formand corect unghiurile fiecarei piese.
Frecventa optima de ascutire a unui lant de drujba
Chiar daca ai grija sa eviti contactul lantului de drujba cu elemente ce l-ar putea deteriora, acesta tot se va toci in urma folosirii. Mai mult, daca lantul “prinde” o piatra, acesta devine ineficient, avand nevoie de ascutire imediata.
Atunci cand folosesti drujba pe o perioada indelungata, este indicat sa ascuti lantul cu o pila la fiecare pauza de realimentare. Va fi mai simplu sa ascuti cate putin, dar des, decat sa astepti pana cand lantul nu isi mai face treaba.
Cum ascuti un lant de drujba
In primul rand, trebuie sa stii ca o menghina de ascutire iti va oferi cele mai bune rezultate in acest sens. In plus, este important sa incerci sa indepartezi cat mai putin material cu putinta.
- Incepe prin a identifica cel mai scurt dinte din lantul drujbei: nivelul acestuia va fi folosit drept referinta pentru restul dintilor.
- Pozitioneaza ghidajul pentru pila pe lant. Sagetile cu care este prevazut ghidajul iti vor indica directia de taiere (si de mers) a lantului. Asigura-te ca pastrezi contactul cu ghidajul si ca pila rotunda este dispusa la 90 de grade.
- Pileste folosind ambele maini, asigurandu-te ca pila se sprijina pe ambele laturi ale ghidajului. In plus, miscarea ideala pentru ascutirea dintilor unui lant de drujba este de la interior catre exterior.
- Este necesar sa pilesti toti dintii lantului, iar fiecare dinte trebuie ascutit la aceeasi inaltime. Astfel, dupa ce ai terminat de ascutit o parte a lantului, slabeste menghina si monteaza ghidajul pe partea opusa, pastrand dimensiunea de pilire.
In cazul in care vrei sa ascuti un lant de drujba in timpul lucrului, exista o menghina special conceputa pentru utilizarea pe teren. Aceasta se poate atasa de un bustean sau butuc si va securiza ghidajul. In plus, este indicat sa verifici adancimea taieturii lantului la fiecare 3-5 ascutiri.
Marcajele ghidajului vor corespunde necesitatilor de lucru, astfel incat zona “soft” face referire la lemn de esenta usoara, precum coniferele, iar zona “hard” corespunde lemnului foarte tare sau chiar inghetat.
Atunci cand constati ca lantul de drujba incepe sa se subtieze, ajungand la mai putin de 4mm pentru cea mai lunga portiune a dintelui sau daca ai observat crapaturi, viziteaza RocoPiese.ro si profita de cea mai buna oferta de pret pentru lanturi de drujba si accesorii disponibile online!