În București s-a depășit rata de acoperire vaccinală de 50%. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță
Publicat pe 22.09.2021 la 08:56 Actualizat pe 22.09.2021 la 08:56
Rata de vaccinare a depășit 50% în București. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, cea mai mare rată de imunizare, după Capitală, se înregistrează în județul Cluj.
- Rata de vaccinare a depășit 50% în București.
- Al doilea județ care înregistrează o rată de imunizare ridicată este Cluj.
Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că în Capitală s-a depășit rata de vaccinare împotriva COVID-19 de peste 50% din populația rezidentă eligibilă, de peste 12 ani. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, al doilea județ care a înregistrat cea mai ridicată rată de imunizare este Cluj, iar cea mai mică rată se înregistrează în județele Giurgiu și Suceava, care ajung la 20%.
,,În momentul de faţă, la nivelul municipiului Bucureşti s-a depăşit rata de acoperire vaccinală de 50% din populaţia rezidentă eligibilă, de peste 12 ani, mai exact este 50,15%, urmat judeţul Cluj, care are o rată de acoperire vaccinală de 46,32%. Ca sumarizare, 40% dintre judeţe, incluzând municipiul Bucureşti, au o rată de acoperire vaccinală de peste 30%, aproximativ 55% dintre judeţe au o rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30% şi mai sunt două judeţe, Giurgiu şi Suceava, care au o rată de acoperire vaccinală aproape de 20%, în jur de 19,7%", a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
Valeriu Gheorghiță a informat că în prezent sunt active aproximativ 581 de centre de vaccinare, cu 837 de fluxuri, în perspectiva administrării dozei 3.
În ceea ce privește bilanțul vaccinărilor, coordonatorul campaniei de vaccinare a menționat că până la data de 20 septembrie au fost imunizate cu cel puțin o doză 5,38 milioane de persoane, 5,26 milioane de persoane având schema completă.
Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare
Valeriu Gheorghiță a anunțat că imunizarea cu a treia dozăde vaccin ar putea începe mai devreme , din cauza răspândirii variantei Delta.
Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.
„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare - şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.