În ce situații poate fi interzis în România permisul de conducere străin. Modificări Cod Rutier 2023
Publicat pe 16.12.2023 la 23:48 Actualizat pe 16.12.2023 la 23:48
România adoptă schimbări semnificative în Codul Rutier, vizând situațiile în care permisele de conducere străine pot fi interzise pe teritoriul țării. Această modificare reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a întări legislația și de a sancționa șoferii străini în cazul unor abateri grave.
- Permisul de conducere străin, interzis în România?
- Noi modificări
Cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Rutier în 2023, polițiștii rutieri din România au acum o armă suplimentară pentru a menține siguranța pe șosele. Conform unei noi ordonanțe, aceștia au dobândit autoritatea de a institui interdicții de conducere pe teritoriul țării pentru șoferii cu permise străine în anumite circumstanțe.
Permisul de conducere străin, interzis în România?
Potrivit dispozițiilor Codului Rutier, un șofer cu permis străin poate fi supus unei interdicții de a conduce autovehicule în România pe o perioadă de un an, în cazul în care a fost condamnat pentru abateri grave de la legislația rutieră de către o instanță. Această interdicție intră în vigoare începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, conform regulamentului.
Noutatea constă în faptul că șeful serviciului poliției rutiere, în a cărui rază de competență a avut loc abaterea, poate stabili interdicția, pe baza hotărârii judecătorești definitive.
Această măsură vine ca o completare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, care a introdus sancțiuni suplimentare pentru încălcarea regulilor de circulație.
Mai mult, în cazul în care șoferul în cauză nu are o adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, o solicitare va fi atașată documentelor trimise autorității străine, pentru a-i aduce la cunoștință măsura dispusă împotriva sa.
Românii care nu opresc motorul atunci când staționează riscă amendă
Autoritățile din București pregătesc o schimbare semnificativă în Codul Rutier, care ar putea afecta substanțial șoferii din capitală. Potrivit unei propuneri legislative numite "Oprește motorul", ce vine în urma campaniei "Aer curat la școlile din București", inițiativa are ca scop atât protejarea mediului înconjurător, cât și educarea civică a comunității.
Campania, inițiată de Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, se concentrează pe implicațiile negative ale emisiilor poluante asupra sănătății și calității aerului, cu un accent deosebit pe școlile din București. "Oprește motorul" devine astfel o normă propusă pentru capitală, reflectând o preocupare crescută pentru impactul asupra mediului și pentru promovarea unei conduite responsabile.
Citește și: În ce condiții pot conduce șoferii pe linia de tramvai. Excepții stabilite în Codul Rutier