În ce stare sunt cei doi pacienți infectați de coronavirus, internați de urgență. Profesorul Streinu-Cercel: "Starea lor este mai buna decât ieri"
Publicat pe 14.03.2020 la 21:04 Actualizat pe 14.03.2020 la 22:08
Până la momentul actual, în România există 113 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care doi pacienți se află în stare gravă la spitalul din Timișoara.
Până la momentul actual, în România există 113 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care doi pacienți se află în stare gravă la spitalul din Timișoara.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, pentru RTV.net, că cele două persoane internate în stare gravă sunt asistați medical în permanență și își primesc tratamentul aferent infectării cu coronavirus.
"Pacienții nu sunt intubați, respiră singuri, fără dificultate, sunt asistați medical, li se administrează tratamentul aferent.", a declarat Streinu-Cercel.
Ce trebuie sa faca persoanele cu simptome specifice de coronavirus
Profesorul Streinu-Cercel a mai informat popolația și depsre măsurile de prevenție, dar și de tratare, în cazul infectării cu COVID-19.
"Să nu meargă în mall-uri, să-și limiteze mersul în oraș, să nu se ducă în fiecare zi în magazine, își pot face cumpărăturile o dată pe săptămână. Asta ar ține virusul departe de persoane, altfel lucrurile nu pot fi ținute sub control", ne sfătuiește doctorul virusolog.
"Este mai puțin important pentru populație ce tip de virus circulă la momentul actual, decât că are ca proveniența Italia. Acesta aduce o agresivitate mai mare pentru persoanele mai în vârsă, spre deosebire de cel din China. Limităm vizitele, astfel că maxim 3 luni de zile ar trebui să stăm pe acasă.", mai adaugă Streinu-Cercel.
De asemenea, profesorul explică și care sunt metodele cele mai bune de a dezinfecta mâinile, dar și suprafețele posibil contaminate.
"Clorul binecunoscut, dar și spirtul, poate fi fiolosit pentru decontaminarea suprafețelor. Totuși, apa și săpunul fac minuni.", a continuat managerul Spitaului de Boli Infecțioase "Matei Balș".
Sfaturile unui specialist în vreme de pandemie
Doctorul a mai precizat și la ce risc se expun în această perioadă femeile însărcinate. El spune că nu au fost recunoscute, până acum, transmiterile de la mamă la făt, ale virusului, astfel că sarcinile nu vor fi afectate de virus.
Mai mult decât atât, Adrian Streinu-Cercel a explicat și cum poate o persoană infectată, dar vindecată, să nu mai contracteze virusul.
"Cei care au luat deja virusul formează anticorpi, așa că nu vor mai fi infectați. Vom vedea dacă va mai apărea un episod în această toamnă. Circulația virusului va fi de încă 3 luni.", mai spune medicul.
"Cel puțin în mediul rural se așteaptă la lucruri neplăcute, pentru că este bineștiută circulația deficitară a sistemului de apă și canalizare. (...) Este luat în calcul tratarea de acasă a bolnavilor, daca nu vor mai exista locuri în spitale. Se va pune diagnosticul prin telefon, se poate acest lucru, cu ajutorul membrilor familiei sau chiar a pacienților, pentru că știu să își ia pulsul, să își măsoare temperatura.", continuă doctorul.
Un alt scenariu pus în vedere de către profesor este și acela al lipsei medicamentelor pentru bolnavii cronici.
"Pacienții își vor putea procura medicamntele de la farmaciile cu circuit îchis al spitaleor, sau chiar de la distribuitori și depozite. (...) Avem în desfășurare un protocol de supraveghere a circulației acestui virus și a persoanelor infectate, tocmai pentru a vedea cine a manifestat simptome și cine nu. (...) Acest virus atacă în principal plămânul, cei care au boli cronice pulmonare sunt în prima linie, cei cu afecțiuni cardio vasculare, fumătorii.", mai atenționează Streinu-Cercel.
"Semnalul de alarmă se îndreaptă spre cei tineri, în forța de muncă, să nu viziteze persoanele în vârstă și să nu intre în contact cu ele. Dacă devine prea mare numărul, testul se va face strict pentru diagnostic, și nu pentru prevenție.", a încheiat profesorul Adrian Streinu-Cercel.