În ce zi din Săptămâna Mare se trece pe sub masă la biserică. Care este semnificaţia gestului
Publicat pe 20.04.2022 la 12:29 Actualizat pe 20.04.2022 la 12:29
Suntem în Săptămâna Mare, astfel că fiecare zi de acum și până la Paște are o importanță destul de mare, pe care fiecare român trebuie să o știe. Iată când este ziua în care se trece pe sub masă la biserică, dar mai ales care este semnificația acestui gest! Este foarte important să știi această tradiție!
- Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare
- Ce semnifică acest lucru
Fiecare zi din Săptămâna Mare este importantă, însă vineri, este una dintre zilele cele mai puternic încărcat din acest an, astfel că, toți credincioși trebuie să meargă la biserică.
Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare
Nu, nu vei merge la biserică doar pentru a te ruga în Vinerea Mare, ci și pentru a trece pe sub masă, așa cum se face în fiecare an în această zi din Postul Mare de dinaintea Paștelui. Cu siguranță ai respectat această tradiție încă de mic, însă dacă te întrebi care este semnficația, noi îți dezvăluim.
Se spune din vechi strămoși că trecerea pe sub masă în Vinerea Mare semnifică, de fapt, coborârea si ridicarea din groapa morții, amintind de suferințele îndurate de Iisus Hristos după ce a fost răstignit pe cruce.
De ce trebuie să ții cont când treci pe sub masă
Ei bine, în Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor, în toate bisericile se respectă obiceiul de a trece pe sub masă, astfel că preoții pun în mijlocul bisericii o masă, peste care este așezat Sfântul Epitaf, alături de crucea Mântuitorului.
Credincioșii trebuie să treacă de trei ori pe sub sfânta masă, însă înainte de acest lucru, se pun flori pe masa sub care treci, iar apoi, după fiecare trecere se aprinde câte o lumânare și se face Sfânta Cruce.
De asemenea, din vehi strămoși se spune că atunci când se trece pe sub masă este bine să ai cel puțin un obiect vestimentar nou, care semnifică, de fapt, curățarea de lucrurile rele, cât și curățare sufletului.
CITEȘTE ȘI: Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare. Tradiții și obiceiuri