În timp ce unii concediază, alții angajează. În ce domenii se caută forță de muncă, pe timp de pandemie
Publicat pe 27.11.2020 la 15:38 Actualizat pe 27.11.2020 la 15:38
Aproape două milioane de români au rămas fără loc de muncă, în vremea pandemiei de COVID-19. Deși multe sectoare au fost grav afectate de noul virus, există, în continuare și domenii profitabile unde firmele fac angajări. Iată topul acestora.
- Domeniile de activitate neafectate de pandemie.
- Unde se fac angajări în acest moment.
- 1,75 de milioane de români au rămas fără loc de muncă
Potrivit datelor oferite de Inspecția Muncii, 1,75 milioane de contracte de muncă au fost încetate în România, de la izbucnirea valului pandemic. Știm deja că o zonă foarte afectată a fost HoReCa, iar oamenii au ieșit să protesteze după ce afacerile le-au dat faliment, iar angajații au rămas fără loc ce muncă.
La polul opus, există și domenii profitabile, spre care oamenii se pot reorienta. Chiar pe timp de pandemie, în aceste sectoare s-au făcut și se fac angajări de oridinul zecilor de mii.
Domeniile unde se fac angajări, pe timp de pandemie
La o analiză a anunțurilor de angajare, postate pe platformele online de specialitate, a fost întocmit un top patru al celor mai profitabile domenii, în această perioadă grea.
1. IT: Primul loc, după cum era și de așteptat, este ocupat de companiile de IT. Acestea au scos la concurs peste 12.000 de posturi, de la debutul pandemiei până în prezent. Creșterea numărul de job-uri disponibile pe piață a venit tocmai din implemetarea restricțiilor de circulație și a muncii de acasă. Acestea au dus la accelerarea digitalizării și adopția noilor tehnologii. Job-urile cel mai des întâlnite sunt: oftware Developers, Support Engineer și System Administrator.
2. Comerț: Alimentele și bunurile de larg consum vor rămâne mereu o necesitate de bază a oamenilor. În această perioadă, magazinele, supermarket-urile și hipermarket-urile au lucrat la o capacitate mai mare decât de obicei. Prin urmare, s-au putut găsi 11.000 de locuri de muncă în comerțul en-gros și cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail. Printre specialiștii cei mai căutați din acest domeniu au fost agenții/reprezentanții de vânzări, Logistic Planners și Trade Marketing Specialists.
3. Construcții
4. Financiar-consultanță
Ambele se mândresc cu peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs.
Analiza a fost făcută de Mediafax, în funcție de anunțurile postate pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.
De suferit în acest an au avut foarte mult anumite sectoare economice, precum organizarea de evenimente și târguri sau activitățile recreative și artistice.
CITEȘTE ȘI: Mașinile parcate pe trotuar riscă să fie ridicate de autorități! Ce prevede noua lege