Incendiu izbucnit de mai bine de 24 de ore, în Tulcea. De ce nu pot să intervină pompierii pentru a stinge flăcările
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 23.03.2022 la 20:15
Actualizat pe 23.03.2022 la 20:15
Un incendiu de-a dreptul devastator a izbucnit în urmă cu mai bine de 24 de ore în Tulcea. Potrivit primelor informații, se pare că este vorba despre o suprafaţă stuficolă care arde neîncetat de atunci, chiar și în aceste momente. Iată care este motivul pentru care pompierii nu au intervenit să stingă flăcările!
- Tot mai multe incendii de vegetație în zonă
- De ce nu intervin pompierii
- Ce spun autoritățile
Incendiul a izbucnit în apropierea satului Dunavăţu de Jos, situat pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării. Acolo, o suprafaţă stuficolă arde de mai bine de 24 de ore și, cu toate acestea, nimeni nu a intervenit.
Incendiu izbucnit de mai bine de 24 de ore, în Tulcea
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Daniel Năstase, a declarat că până în acest moment nu a primit niciun fel de sesizare pentru ca pompierii să stingă flăcările mistuitoare.
Aproximativ 90 de hectare de vegetație uscată ard în aceste momente, fără oprire, iar pompierii nu au intervenit pentru că nu au fost chemați. Incendiul s-a extins în apropiere de satele Jijila şi Garvăn din judeţul Tulcea.
"În general, incendiile la vegetaţia stuficolă apar în zone îndepărtate de case şi greu accesibile. Nu putem aloca resurse, în contextul în care pot apărea alte evenimente care să pună în pericol vieţi omeneşti", a declarat reprezentantul ISU Delta.
Tot mai multe incendii de vegetație în zonă
Potrivit știridiaspora.ro, peste 5.970 de hectare de vegetaţie stuficolă au ars în primele 20 de zile ale lunii ianuarie în zona oraşului Sulina în incendii cu autori necunoscuţi. Mai mult decât atât, 29 de incendii au fost semnalate în zonă în anul 2020.
"Se impune stabilirea unui perimetru în jurul unor localităţi unde să se poată incendia stuful, din perspectiva protejării împotriva incendiilor şi asigurării hranei pentru animalele domestice. În acest context, Institutul Naţional Delta Dunării susţine necesitatea realizării unui studiu pentru a stabili unde, când şi cum se pot incendia zonele stuficole din rezervaţie”, a declarat cercetătorul Alexandru Doroşencu.
Citește și: Accident violent în Tulcea! Doi adulți și un copil au murit, după ce șoferul a pierdut controlul volanului