Începe testarea gratuită pentru COVID-19 în București. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei 11.000 de voluntari

Începe testarea gratuită pentru COVID-19 în București © Arhiva

Pentru a putea fi mai pregătiți pentru un eventual al doilea val de coronavirus, Primăria Capitalei a decis testarea gratuită a 11.000 de bucureșteni. Vineri, 22 mai, se va lansa platforma, acolo unde voluntarii se vor putea înscrie. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei a făcut public faptul că începând de vineri, 22 mai, va fi lansată platforma pe care cei 11.000 de voluntari se vor putea înscrie pentru a fi testați pentru noul coronavirus. 

„Începe marea testare în Capitală! Primăria Capitalei lansează mâine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni, pentru a fi testați gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus.

Platforma este parte a proiectului “Testăm pentru București” - prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”, a anunțat primarul general al Capitalei, scrie Digi24. 

Astfel, Bucureștiul intră în rândul capitalelor europene care aplică testarea în masă, sugerată de către Organizația Mondială a Sănătății.

”Capitala se înscrie astfel în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Gabriela Firea. 

Pentru cei 11.000 de voluntari care își doresc să facă parte din proiectul de testare gratuită a Primăriei Capitalei, trebuie să știe că există câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea face parte din grupul de voluntari. 

- Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

- Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

- Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

- Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

- Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

- Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

- Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

De asemenea, Firea a anunțat și începerea unui nou proiect de testare, cel care care vizează realizarea testelor de anticorpi.

”Saptamana viitoare vom începe și celălalt proiect de testare anunțat, proiectul care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul in Capitală”, a spus Firea. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro