Închisoarea de până la șapte ani, transformată în pedeapsă la domiciliu. Care sunt prevederile a două noi proiecte legislative
Publicat pe 03.04.2020 la 11:41 Actualizat pe 03.04.2020 la 11:41
După ce Senatul a doptat alte două proiecte legislative, deținuți pot beneficia acum de ”închisoare la domiciliu”.
După ce Senatul a doptat alte două proiecte legislative, deținuți pot beneficia acum de ”închisoare la domiciliu”.
Infractorii condamnați la închisoare de până la șapte ani ar putea să își ispășească pedeapsa la domiciliu, fiind supravegheați tot timpul prin intermediul unei brățări electronice.
Pentru executarea pedepsei la domiciliu, infractorii care pot beneficia de această lege, trebuie să îndeplinească câteva condiții:
- să fie condamnați la maximum 7 ani de închisoare
-infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
- infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii
- în raport cu persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apăreciază că executarea la domiciliul a pedepsei închisorii este suficientă
De asemenea, în noile proiecte este precizat faptul că pedeapsa infractorilor poate fi și una mixtă. Acest lucru presupune ispășirea pedepsei în timpul săptămânii la domiciliu, iar în weekend, infractorul să fie dus în penitenciar.
„În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor, precum şi de posibilităţile de îndreptare, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la săvârşirea de noi fapte penale, instanţa poate dispune individualizarea mixtă a pedepsei închisorii: În timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă şi duminică la penitenciar”, se arată în noile proiecte legislative, adoptate marți.
De asemenea, există și cazuri când infractorii nu pot beneficia de închisoarea la domiciliu. Aceste cazuri țin de următoarele fapte:
- iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor
- faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
- persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire ori pentru tentativă la acestea.