Infecțiile cu tulpina Delta cresc alarmant în rândul tinerilor nevaccinați. Ce decizie a luat Ministrul Sănătății
Publicat pe 17.08.2021 la 15:20 Actualizat pe 17.08.2021 la 15:20
Tinerii nevaccinați sunt cei mai predispuși la infecțiile cu tulpina Delta. Ministrul Sănătății a făcut solicitări pentru verificarea echipamentelor și materiale din spitale.
- Tinerii sunt cei mai predispuși la infecții
- S-au luat măsuri de protecție în spitale
Incidența înfecțiilor cu tulpina Delta crește alarmant în rândul tinerilor nevaccinați. Specialiștii consideră că România aplică politica struțului în cel de-al patrulea val al pandemiei.
Canberra, capitala Australiei, a intrat joi în carantina care va ține 7 zile, în urma unui caz de contaminare cu SARS-CoV-2, potrivit AFP.
Australienii au fost siliți să stea în casele lor pentru a nu răspândi cât mai repede infecția. „Este cel mai grav risc sanitar întâmpinat în teritoriu de la începutul anului şi chiar de la începutul pandemiei”, a declarat şeful guvernului, Andrew Barr.
„Vă imaginaţi ce revoltă ar fi stârnit în România o asemenea măsură adoptată de guvern pentru protecţia cetăţenilor din Bucureşti”, a comentat dr. Octavian Jurma, pe pagina sa de socializare. „Ştim asta pentru că în capitala României nici la o incidenţă imensă de 1 la 100 (nu de 1 la 400.000 ca în capitala Australiei) carantina nu a fost luată în calcul. Australia şi Noua Zeelandă tratează 1 caz la 100.000 ca şi cum ar fi 1.000 de cazuri la 100.000 (adică 10 la mie) pentru simplul motiv ca un 1 caz va deveni 1.000 în câteva săptămâni dacă îl laşi să evolueze liber. Prin urmare, la fel ca în cazul unui incendiu, o măsură de prevenţie este cu atât mai eficientă, mai puţin costisitoare şi durează mai puţin timp, cu cât este aplicată mai devreme”, consideră omul de ştiinţă, dr. Octavian Jurma.
Care este situația din România
Cercetătorii susțin că, în România sunt mai mulți oameni decedați din cauza Covid 19, decât are Australia persoane infectate, la o populație asemănătoare.
Emidemiologul Octavian Jurma susține că, România este cea mai relaxată țară din Europa, care nu a avut restricții serioase încă de anul trecut.
„Dar se vaccinează într-un ritm incomparabil mai alert decât România, semn că ei au înţeles că rolul măsurilor non-farmaceutice de protecţie (carantină, testare etc.) este să ţină pandemia sub control până în momentul imunizării de turmă prin vaccinare. E normal, ce sens are să stai în carantină dacă nu te vaccinezi când e disponibil vaccinul? Noi, în schimb, nu am stat în carantină şi nu am mai avut restricţii serioase încă de anul trecut. Acum suntem cea mai relaxată ţară din Europa, prin urmare nu vedem nici necesitatea de a ne imuniza prin vaccinare, dimpotrivă, ne fălim cu numărul mare de români care s-au imunizat prin infectare”, susține cercetătorul.
Secretarului de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, susține că, numărul infecțiilor crește mai ales în rândul tinerilor nevaccinați, cu vârste cuprinse între 20-39 de ani. Numărul a crescut cu aproximativ 130% în luna iulie.
Potrivit lui Baciu, infecția crește în numărul tinerilor, deoarece aceștia călătoresc mult și sunt predispuși la infecții
Ministrul Sănătății a solicitat luni Direcțiilor de Sănătate Publică din țară să colaboreze cu spitalele din timp pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi pentru pacienții confirmați de Covid 19 și să verifice stocurile de materiale și echipamente de protecție necesare din spitale.