Inginerii și medicii din Timișoara vin cu vești bune. Au proiectat primul ventilator mecanic care a și trecut testul de funcționare / VIDEO
Publicat pe 30.03.2020 la 10:39 Actualizat pe 30.03.2020 la 10:39
În contextul luptei pe care o dăm împotriva coronavirusului, timișorenii ne aduc și vești bune. Au creat primul ventilator mecanic care a și trecut primul test de funcționare.
În contextul luptei pe care o dăm împotriva coronavirusului, timișorenii ne aduc și vești bune. Au creat primul ventilator mecanic care a și trecut primul test de funcționare.
Mai mulți ingineri, medici, studenți și voluntari din Timișoara aduc o rază de speranță în lupta pe care întreaga tară o duce acum împotriva virusului ucigaș, după ce au proiectat un ventilator mecanic.
Specialiștii au lucrat la foc continuu și au reușit să pună bazele primului ventilator mecanic creat în România. Prototipul care va veni în ajutorul pacienților aflați în stare gravă a trecut deja de primul test de funcționare.
Marți, 31 martie 2020, specialiștii susțin că ventilatorul mecanic va fi gata pentru a ajunge în fața medicilor care îl vor folosi.
„Ne străduim să contruim un prototip în care componenta mecanică şi de acţionare e aproape finalizată, cea electronică e iarăşi aproape de finalizare, în principiu marţi seara ajungem să îl confruntăm cu anesteziştii care eventual vor ajunge să îl folosească”, a declarat Radu Ticiu, initiator VentilaTM, conform Mediafax.
Radu Ticiu susține că o întreagă armată formată din zeci de oameni au muncit și muncesc în continuare pentru ca primul ventilator mecanic creat în România să fie de un real succes.
”Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin şi din partea firmelor din Timişoara, am construit o reţea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat şi avem undă verde să îl pregătim pentru spitale", a mai spus inițiatorul.
După prima verificare realizată în laborator, aparatul va fi testat și de anesteziștii care îl vor folosi pentru tratarea pacienților grav afectați de coronavirus.
„Sper să mergem într-un spital din Timişoara marţi, dacă nu, vor veni anesteziştii în zona de prototipare, nu ştim exact cum se va întâmpla. Nu o să facem teste pe pacienţi. Avem rezervat un cort pe care o să îl putem face experiment, după ce facem prima verificare în laborator. După acest test vom ştii dacă anesteziştii primesc de la el ceea ce au nevoie şi ce noi ne propunem să le dăm", a mai spus Radi Ticiu.