Inspectoratele județene de Învățământ cer suspendarea contractelor de muncă ale profesorilor care fac grevă. Ce argumente au
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 25.05.2023 la 08:28
Actualizat pe 25.05.2023 la 08:47
Inspectoratele județene de Învățământ au început să ceară, în tot mai multe cazuri, suspendarea contractelor de muncă ale profesorilor care fac grevă. Conducerea a transmis un mesaj ferm, după ce activitatea din școli a fost oprită din acest motiv.
- Inspectoratele județene de Învățământ cer suspendarea contractelor de muncă
- Profesorii care fac grevă riscă să își piardă locul de muncă
Activitatea din școlile din România a avut de suferit, după ce profesorii au cerut salarii mai mari. Aceștia au anunțat că vor opri grevele atunci când se vor lua măsuri în ceea ce privește veniturile lor.
Între timp, inspectoratele județene din Învățământ au început să ceară suspendarea contractelor de muncă ale acestor profesori care au ales să facă grevă.
Contractele de muncă ale profesorilor care fac grevă ar putea fi suspendate
Inspectoratul Județean de Învățământ (ISJ) din Maramureș este primul care a luat această decizie fermă și le-a transmis un mesaj directorilor de școli. Șeful (ISJ) le-a spus acestora inclusiv ce să facă dacă și secretarul școlii este în grevă, atunci când cer suspendarea contractelor de muncă.
Se pare că decizia șefului ISJ Maramureș are legătură cu prevederile legale prevăzute în contract, așa cum a menționat chiar el. Aceasta ar putea să fie o veste dezamăgitoare pentru profesorii care riscă să își piardă locul de muncă,în timp ce protestează pentru salarii mai mari. Însă, sindicaliștii i-au liniștit profesori, spunând că este imposibil ca programele REVISAL să funcționeze în acest scop pe parcursul grevei.
Profesorii continuă protestele și greva
Chiar dacă sancțiunile ar putea să fie dure, profesorii continuă să facă grevă și să protesteze în Piața Victoriei. Joi, 26 mai, activitatea din școli va rămâne oprită în continuare, iar peste 15.000 de angajați din învățământ sunt așteptați în București să ceară salarii mai mari. Până acum, aceștia au venit din toate zonele țării, cu pancarde și mesaje adresate Guvernului.
Conducerea țării nu a spus dacă va crește sau nu salariile, însă sindicaliștii au primit o propunere, pe care se gândesc dacă să o accepte sau nu. Mai exact, este vorba despre carduri de 2.500 lei, bani pe care îi vor primi în trei tranșe.