Instanța s-a pronunțat: Mario Iorgulescu avea discernământ când a provocat accidentul mortal. Nu există dovezi că acesta suferă de afecţiuni psihice
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 23.02.2023 la 13:32
Actualizat pe 23.02.2023 la 13:32
După accidentul pe care l-a provocat, care s-a soldat cu moartea unui om, Mario Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei. Instanța s-a pronunțat: Mario Iorgulescu avea discernământ când a provocat accidentul mortal. Nu există dovezi că acesta suferă de afecţiuni psihice.
- oamenii legii au stabilit că Mario Iorgulescu avea discernământ când a provocat accidentul mortal
- Fiul lui Gino Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare
Pe data de 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu a provocat un accident, în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața. Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că fiul lui Gino Iorgulescu a condus sub influența băuturilor alcoolice, avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi se afla și sub influenţa cocainei. Pentru fapta lui, a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare.
Instanța s-a pronunțat: Mario Iorgulescu avea discernământ când a provocat accidentul mortal
La aproape două spătămâni de la sentința pe care a primit-o, adică: 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor, Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii câteva pasaje din motivarea deciziei.
Manuela Orzaţă, magistratul care a dispus condamnarea, a explicat motivele pentru care i-a aplicat această pedeapsă fiului lui Gino Iorgulescu.
„Dacă vreun medic, în toată perioada cât inculpatul a deţinut permis de conducere, ar fi luat cunoştinţă de existenţa unor afecţiuni psihice grave de natură a-l declara pe inculpat inapt psihologic să conducă autovehicule pe drumurile publice, avea obligaţia legală să o facă (...) Astfel de acte medicale din care să rezulte afecţiuni mintale grave nu au fost depuse la dosarul cauzei, inexistenţa acestor acte înainte de evenimentul rutier fiind susţinută de faptul că deţinea un permis de conducere valabil la data evenimentului rutier (...) Nu se poate accepta în mod rezonabil că părinţii unei persoane ar fi permis acelei persoane cu tulburări mintale grave să aibă acces la un astfel de vehicul puternic, care se poate transforma oricând într-o armă a crimei, fără a exista riscul de a pune în pericol nu doar viaţa propriului copil, dar şi a altor persoane, şi de a se supune totodată riscului de a fi acuzaţi de săvârşirea unei complicităţi morale la săvârşirea unei infracţiuni contra vieţii", arată magistratul.
Magistratul susţine că, din probele de la dosar, rezultă că Mario Iorgulescu avea discernământ la momentul producerii accidentului și că nu a suferit şi nici nu suferă în prezent de afecţiuni psihice. Așadar, nu există niciun motiv pentru care el nu ar putea fi transferat din Italia pentru a participa la procesul intentat de autorităţile române. Dacă însă, ar avea probleme medicale, ar putea fi tratat și în țară.
„Chiar presupunând că inculpatul ar fi arestat imediat ce ar intra pe teritoriul României în baza mandatului de arestarea preventivă emis în lipsa sa în prezenta cauză, inculpatul ar beneficia încă de la început de toate îngrijirile medicale necesare. Astfel, potrivit art. 50 din Legea 254/2013, administraţia fiecărui penitenciar asigură hrana în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei în cauză, iar conform art. 71 din aceeaşi lege, inculpatul ar avea dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri. Pe de altă parte, conform art. 240 din Codul de procedură penală, în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii", afirmă magistratul.
În opinia judecătoarei Manuela Orzaţă, Mario Iorgulescu a primit o pedeapsă cu închisoarea îndreptate peste minim, spre mediu, având în vedere circumstanţe reale şi personale ale inculpatului.
„(...) A arătat indiferenţă faţă de urmările acţiunilor sale pe care le-a prevăzut, punând în pericol participanţii la trafic, lăsând însă producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului şi, în aceste condiţii, ucigând-o pe victima (...), participant la trafic, cu intenţie indirectă. Toate aceste aspecte relevă deopotrivă o periculozitate sporită a inculpatului, dezinhibiţie şi nesocotirea gravă a normelor de circulaţie rutieră (...) Referitor la conduita după săvârşirea infracţiunii, instanţa reţine că inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptelor, nu s-a prezentat nicio clipă în faţa organelor judiciare române pentru a da o declaraţie şi nici nu a dorit să dea vreo declaraţie în faţa organelor judiciare italiene, la solicitarea autorităţilor judiciare române", spune magistratul.
Sentința nu este însă definitivă și, potrivit primelor informații, avocații lui Mario Iorgulescu vor depune contestație.