Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie. Ce semnificație are această sărbătoare ortodoxă
Publicat pe 01.02.2021 la 23:15 Actualizat pe 01.02.2021 la 23:16
În fiecare an, pe data de 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește una dintre cele mai importante sărbători de peste an - Întâmpinarea Domnului. Aflați în continuare ce semnificație are această sărbătoare, care are loc la 40 de zile după Nașterea Lui Iisus.
- Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie
- Ce semnfică această mare sărbătoare
Ce semnificație are Întâmpinarea Domnului pentru creștinii ortodocși
În fiecare an, la data de 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește una dintre cele mai mari sărbători de peste an - Întâmpinarea Domnului. Aceasta are o semnificație extrem de importantă și are loc, în fiecare an, pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun.
Astfel, potrivit Legii, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu, la 40 de zile de la venirea Sa pe lume de către mama Sa, Sfânta Fecioară Maria și de către Iosif. Astfel, potrivit Legii, la 40 de zile de la naștere, toți pruncii de parte bărbătească trebuiau aduși la Templu și închinați Lui Dumnezeu. Aici, Iisus, Maica Domnului și Iosif au fost întâmpinați de Ana și de dreptul Simeon. Cel din urmă a fost unul dintre cei mai mari traducători ai cărților sfinte.
Potrivit scrierilor religioase, atunci când a trebuit să traducă "Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, acesta a înlocuit termenul "fecioară” cu "femeie”. Astfel, Dumnezeu i-a precizat că nu va putea muri până când nu îl va vedea pe Fiul Său născut din Fecioara Maria.
Minunea s-a întâmplat, iar în momentul în care Iisus a fost luat în brațe de Simeon, acesta l-a rugat pe Dumnezeu să-l ierte. Astfel, din momenul nașterii Lui Iisus și aducerii sale la Templu, acesta a rămas un obicei creștin, o pildă pentru mame pentru a-și aduce copiii la biserică la 40 de zile, pentru a-i închina Lui Dumnezeu.
Acatist la Întâmpinarea Domnului
Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători de peste an, iar drept recunoștință pentru darurile primite, este bine ca toți creștinii să rostească acatistul Întâmpinării Domnului, potrivit site-ului Doxologia.
''Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!
Icosul 1
Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe Cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptura, în brațele feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat ca un Prunc, și bucurându-se, cântă Lui și Împărătesei Fecioare laudă de sărbătoare:
Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui Împărat, Sionul cel sfânt;
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserica pământească și făcută de mâini;
Vino, Fiule Unule Născut, și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ;
Vino, Mielul Cel nevinovat și dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel din ceruri;
Vino, Preacurată Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh;
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos;
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiica cea preadorită a lui Dumnezeu Tatăl;
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpâna cea bună a întregii lumi;
Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi! Amin''.
Rugăciune la Întâmpinarea Domnului
De asemenea, alături de Acatistul Întâmpinării Domnului, pentru sănătatea și liniștea familiilor lor, este bine ca toți creștinii să spună și următoarea Rugăciune extrem de puternică de Întâmpinarea Domnului.
''Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. Amin''.
Tradiții românești de Întâmpinarea Domnului
Ziua de 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Astfel, unul dintre obiceiuri este legat de tradiția ursului. Sărbătoarea de Întâmpinarea Domnului este cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Ursului și, astfel, se spune că dacă copiii erau unși cu grăsime de urs, puterea ursului se transfera la ei, iar micuții deveneau foarte puternici.
O altă tradiție îi are în centru tot pe urși. Astfel, se spune că dacă ursul iese afară din bârlog și își vede umbra, el intră la loc în ascunzătoare și rămâne acolo o bună bucată de vreme, semn că primăvara nu va veni curând. În schimb, dacă ursul nu își vede umbra, atunci înseamnă că iarna urmează să treacă cât mai repede, iar primăvara să-și facă apariția. În plus, se spune că în această zi nu este bine să se facă nunți.
De asemenea, se mai spune că dacă în această zi va fi cald, atunci vara va fi una îmbelșugată, în schimb, dacă va fi frig, vara nu va fi una roditoare. În plus, se spune că dacă cineva lucrează în ziua de Întâmpinarea Domnului se va îmbolnăvi.