”ION” a devenit interzis pe plăcuțele de inmatriculare ale mașinilor din România. Ce motiv au autoritățile și ce spune legea
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 15.08.2023 la 15:27
Actualizat pe 15.08.2023 la 15:27
Veste importantă pentru români! ”ION” a devenit interzis pe plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor din România, conform ultimei decizii. Șoferii nu vor mai avea voie să aleagă această combinație de numere atunci când vor înmatricula propria mașina. Iată ce motiv au autoritățile.
- Românii nu mai au voie să își înmatriculeze mașina cu literele ”ION”
- Ce alte combinații sunt interzise
Autoritățile din România au luat o decizie radicală în ceea ce privește înmatricularea mașinilor. Deși mulți șoferi preferă să aibă numere de înmatriculare personalizate în funcție, mai ales, de numele lor, aceștia vor fi nevoiți să țină cont de câteva reguli. Nu toate combinațiile de litere sunt acceptate, iar cea mai cunoscută, care tocmai a devenit interzisă, este ”ION”.
De ce a devenit ”ION” interzis pe plăcuțele de înmatriculare
Una dintre cele mai căutate numere de înmatriculare alese de români este ”ION”, având în vedere faptul că pe o mare parte dintre cetățeni îi cheamă Ion sau Ioana. Însă, dintr-un motiv ușor de înțeles, autoritățile au ales ca această combinație de litere să devină interzisă.
Acest lucru se întâmplă pentru că aceste litere pot fi confundate cu cifrele 1 și 0, fapt care creează confuzii în trafic, inclusiv în ceea ce îi privește pe polițiști. Pentru a evita eventualele probleme din această cauză, autoritățile au decis ca nicio plăcuță de înmatriculare să nu mai aibă aceste combinații de litere. De asemenea, există și alte combinații de litere interzise din același motiv, cum ar fi ”III”, ”OOO”, ”DAI”, ”PIX”, ”TOV”, ”ROM”, ”COW” sau ”POC”.
Alte schimbări în Codul Rutier
Șoferii au fost supuși unor schimbări în ultima perioadă în ceea ce privește legile din România. Conform ultimei modificări din Codul Rutier, contestarea amenzilor se va putea realiza la o instanță de pe raza domiciulului șoferului, nu doar în cea unde a primit amenda.
”Art. 118, alin. (1) din OUG 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 118. – (1) împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competentă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.”, scrie în textul legislativ.
De asemenea, șoferii trebuie să circule pe drumurile din România cu luminile de întâlnire aprinse în permanență. Indiferent timpul zilei, șoferii vor trebui să respecte această regulă pentru a nu sancționați conform legii.