Iritațiile pielii sunt sau nu un nou simptom al infecției cu coronavirus? Specialiștii ne dau răspunsul
Publicat pe 10.04.2020 la 09:10 Actualizat pe 10.04.2020 la 09:10
Virusul COVID-19 este, după cum spun oamenii de știință, o viroză respiratorie. Asemenea oricărei viroze, coronavirusul poate provoca iritații ale pielii.
Virusul COVID-19 este, după cum spun oamenii de știință, o viroză respiratorie. Asemenea oricărei viroze, coronavirusul poate provoca iritații ale pielii.
Alte simptome sunt febra crescută și durerile de gât. Printre ultimele simptome depistate se numără și pierderea gustului și a mirosului.
„Ca orice viroză, și acest virus poate să aibă manifestări cutanate virale sub formă de diverse leziuni roșii, iritație, leziuni în pete, leziuni care se încrețesc, ca și cum ai face o arsura la soare, discontinuă, neomogenă, sau iritații mai grave, numite vasculite - anumite vase din suprafața pielii se pot necroza în situațiile în care organismul este tarat și apare insuficiența respiratorie acută. Pielea suferă și din cauza insuficienței respiratorii generale, și din cauza acestei vasculite induse de boală.”, spune Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog.
Iritațiile pielii, semn de coronavirus
Totuși, iritațiile pielii semnalează infecția, dar doar în prezența și a celorlalte simptome specifice. În absența altor semne, manifestațiile de pe piele au alte cauze.
„Manifestări pe piele asociete cu tuse, febră, insificiență repiratorie, pot să le consideri că făcând parte din tabloul clinic al virozei COVID-19”, mai spune medicul dermatolog.
De asemenea, în ultima perioadă dermatologii au semnalat mai multe probleme ale pielii mâinilor în rândul pacienților, motivul fiind spălarea și dezinfectarea excesivă a acestora. Pentru ca epiderma să nu se mai irite, este recomandată folosirea, după fiecare spălare, a unei creme cu până la 20% uree.
Specialiștii recomandă chiar și purtarea de mănuși de bumbac, înainte de adăugarea celor chirurgicale, pentru cei care se știu cu probleme dermatologice la nivelul mâinilor.
„Plasticul în contact direct cu mâna poate să mențină transpirația și să crească gradul de iritație prin contactul direct cu pielea sau la unele persoane poate să inducă alergii la latex sau la pudra din mănușă”, a mai adăugat dr. Luminița Marinescu.
Un alt avertisment se referă la folosirea cremei. Aceasta nu trebuie aplicată înainte de a ieși din case, deoarece aceasta atrage virusul aflat pe suprafețele posibil contaminate.