Județul din România ajuns în stare de alertă. Pământul s-a uscat, fântânile au secat, iar apele din râuri şi baraje s-au înjumătăţit
Publicat pe 05.07.2022 la 12:49 Actualizat pe 05.07.2022 la 12:50
Canicula din ultima perioadă a adus un județ din România în stare de alertă. Apele din râuri și baraje s-au înjumătățit, fântânile au secat și păântul s-a uscat, iar autoritățile au luat măsuri drastice. Oamenii din mai multe localități primesc apă cu rația.
- Oamenii primesc apă cu porția în mai multe localități
- Județul este în stare de alertă din cauza caniculei
Canicula a provocat o situație alrmantă într-un județ din România. Autoritățile din Bihor au luat măsuri radicale pentru a se descurca cu resursele de apă rămase după ce bazinul hidrografic Crişuri a ajuns la jumătate. De asemenea, apele freatice au coborât, iar barajele sunt aproape goale, din cauza temperaturilor mult prea mari.
Bihor, județul din România ajuns în stare de alertă din cauza caniculei
În lupta cu seceta, primarii din mai multe comune bihorene au sitat furnizarea apei pe timp de noapte și chiar le-au interzis oamenilor să-și ude grădinile. În Lugaşu de Jos și Sârbi, edilii au sistat furnizarea apei pe timpul nopții, iar primarul din Pomezeu, Ioan Şora, a anunţat că cei care vor fi depistaţi că udă grădinile nu vor mai primi apă.
Totodată, în Oradea, locuitorii de pe dealurile oraşului rămân fără apă în fiecare seară, motiv pentru care au făcut reclamații la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi ameninţă că își vor căuta dreptatea în instanță.
Din mai până în iunie, canicula a dus la înjumătăţirea resurselor de apă din bazinul hidrografic Crişuri. La stația din Finiș, nivelul dintre fundul albiei şi suprafaţa apei a scăzut de la 80,4 la 11,8 centimetri, la cea din Vadu Crişului de la 92 la 15,6 centimetri, iar în cea de la Chijic (Copăcel) de la 76,8 la 12,7 centimetri.
O altă urmare a temperaturilor ridicate este scăderea nivelului apelor freatice, măsurate de la sol în adâncime. În cele 275 de foraje măsurate a ajuns de la 50 până la 300 de centimetri. De asemenea, barajele au rămas fără mare cantitate din apă.
Ce măsuri iau autoritățile
Stituația în care s-a ajuns i-a făcut pe mulți locuitori să recurgă la măsuri disperate. Unii săteni și-au umplut fântânile diin curți și piscinele cu apă potabilă de la reţeaua din Săcădat, la care nu erau racordați.
Autoritățile din județ au intrat în ședință, iar prefectul le cere noi măsuri responsabililor și edililor, astfel încât să se facă contorizarea urgentă a tuturor consumatorilor şi închiderea tuturor branşamentelor ilegale.