Klaus Iohannis va decreta stare de urgență în România. Când intră în vigoare

© Arhivă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul jurământului depus de Cabinetul Orban, că va decreta stare de urgență în România, odată cu începutul săptămânii următoare.

„Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii vitoare. Această stare va face posibil accesul la noi resurse pentru gestionarea acestei crize”, a declarat Klaus Iohannis.

Drept urmare, începând de luni, 16 martie, România urmează să intre în stare de urgență, în condițiile în care criza coronavirusului nu dă semne că urmează să încetinească. 

Starea de urgență este decretată de Președinte printr-un decret care este contrasemnat de Premier și trebuie supus, în termen de 5 zile, votului Parlamentului. Intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. 

Intră imediat în vigoare până la momentul când Parlamentul votează decretul.

Starea nu poate ține mai mult de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 30 de zile.

Poate fi limitat dreptul de mișcare, pot fi închise granițe, pot fi rechiziționate bunuri considerate necesare pentru gestionarea situației excepționale, se pot face razii, se pot interzice adunări, se pot decide evacuări, pot fi închise anumite localuri, poate fi luată măsura instituirii de pază militară la anumite instituții considerate esențiale.

Ce alte declarații a făcut Iohannis

La declarația de presă, Klaus Iohannis a precizat că este mulțumit de cooperarea de care au dat dovadă partidele politice, care au votat învestirea Guvernului Orban 3. Astfel, România beneficiază de un guvern cu puteri depline.

„Astăzi, Guvernul a depus jurământul în condiții foarte speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. În primul rând, felciitări noului Guvern și îi doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi, din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea partidelor au înțeles importanța acestui moment, greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru români. Prima prioritate pentru noul Guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coroanvirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este Guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele vom continua această luptă”, a mai spus Klaus Iohannis.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro