Klaus Iohannis, discurs de Ziua Marinei adaptat pandemiei. „Regiunea Mării Negre trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil. Obiectivele noastre rămân neschimbate”
Publicat pe 15.08.2020 la 12:11 Actualizat pe 15.08.2020 la 12:48
Klaus Iohannis a avut un discurs special, astăzi, cu ocazia Ziua Marinei. Sărbătoarea are loc în condiții deosebite, ținând cont de pandemia de coronavirus. Ediţia din acest an marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române.
- Discursul președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Marinei!
- Obiectivele de la Marea Neagreă rămân neschimbate, în contextul pandemiei.
- Forțele Navale Române sărbătoresc, astăzi, 160 de ani de la înființare.
„Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta prețuirea față de cei care își fac datoria pe mările și oceanele lumii, sub drapelul tricolor. Tot astăzi, aducem cu profundă recunoștință un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari și civili, căzuți la datorie.”
Așa a început discursului președintelui Klaus Iohannis.
La ceremonia din acest an nu a fost permis accesul spectatorilor, față de alți ani, când în jur de 10.000 de persoane se adunau la Constanța, pentru a urmări festivitățile impresionante. Vremurile grele pe care le trăim și modul în care este gestionată criza pandemiei, reprezintă subiecte care au fost incluse în discurs.
„Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forțelor Navale Române, a Poliției de Frontieră, a Marinei Comerciale și a orașelor-porturi. Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită. Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm. Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social.”, a continuat Klaus Iohannis.
Ulterior, președintele a vorbit despre rolul României la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale. Totodată, regiunea Mării Negre a fost numită „o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană.”. În ciuda pandemiei care a făcut ravagii în întreaga lume și a creat mari probleme Forțelor Navale, Klaus Iohannis a subliniat că „obiectivele de la Marea Neagră rămân neschimbate.”
„În ultimii ani, România și-a consolidat statutul de aliat și actor regional care participă activ la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale. Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale.
Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică.
Vom continua, așadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naționale de apărare și pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creșterea eficienței eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea națională să fie întărită. Obiectivele noastre la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice și prospere, prin racordarea spațiului Mării Negre la valorile și procesele de cooperare europene și euro-atlantice, precum și dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetățenii României și ai statelor din regiune.”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a mai reamintit faptul că, încă din anul 2017, 2% din PIB este alocat Apărării, Inclusiv Forțelor Navale Române. Astfel, se dorește crearea de condiții mai bune pentru armată.
Klaus Iohannis și-a arătat recunoștința față de toți marinarii, cărora le-a mulțumit pentru patriotism, dedicare și viața de sacrificiu pe care o duc.