Klaus Iohannis, primele declarații după decizia CCR. Ce spune președintele României despre anularea alegerilor prezidențiale
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.12.2024 la 19:15
Actualizat pe 06.12.2024 la 19:36
Cu doar câteva minute în urmă, Klaus Iohannis a făcut primele declarații după decizia CCR. Ce a spus președintele României despre anularea alegerilor prezidențiale.
- Primele declarații ale lui Klaus Iohannis după decizia CCR
- Ce spune președintele României despre anularea alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României a decis în cursul zilei de azi, 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale. După această decizie, procesul electoral pentru alegerea președintelui României urmează să fie reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată.
Primele declarații ale lui Klaus Iohannis după decizia CCR
La câteva ore de la decizia istorică luată de CCR, de anulare a alegerilor prezidențiale, Președintele României a făcut declarații de presă, la Palatul Cotroceni.
"Curtea Constituținală a României a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia Curții Constituționale este obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită până acum și cred că este bine să ne amintim cum s-a ajuns aici. La scurt timp după primul tur al alegerilor locale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat, și în scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo și am convocat, de urgență, ședința Consiliului Superm de Apărare a țării. Acolo am avut patru materiale de la SRI, de la SIE, de la STS și de la MAI, materiale pe care, între timp, le cunoașteți. CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave.
Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când acest lucru e interzis. Același candidat a declarat cheltuielile pentru campanie 0, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Am primit informațiile de la servicii că această campanie a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Sunt lucruri grave. La puține zile după un grup relevant de organizații neguvernamentale mi-a cerut declasificarea și publicarea materialelor din ședința CSAT. După discuții s-a convenit declasificarea lor și publicarea lor. Toată lumea a putut să vadă ce s-a discutat acolo. Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara țării ne-a dus la concluzia că avem de-a face cu o chestiune de securitate națională și asta e tema CSAT.
După mai multe contestații din diverse părți trimise către CCR, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura alegerilor. Ce urmează este întrebarea. Urmează după validarea alegerilor parlamentare convocarea noului Parlament, de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului guvern al României. Noul guvern va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi.
Ce fac eu? Potrivit art. 83 din Constituție eu rămân în mandat până când va fi ales un nou președinte al României. Când noul președinte va depune jurământul eu voi pleca de aici și nu voi fi prim-ministru. Nu vreau asta. Vreau decât să duc acest mandat la un bun sfârșit. Mă voi implica ca și până acum pentru România și români. România este o țară stabilă, sigură, solidă. România rămâne un aliat sigur, solid și e foarte important să știm cu toții că România nu e în dificultate" , a declarat Klaus Iohannis.
CCR a anulat procesul electoral pentru alegerea Președintelui astăzi, 6 decembrie 2024
Astăzi, 6 decembrie 2024, Curtea Constituționlă a decis anularea rezultatelor obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
În comunicatul care a fost dat publicității, se precizează că, în urma acestei decizii, Guvernul va trebui să emită o nouă hotărâre prin care să anunțe un nou calendar privind alegerea președintelui, menționând că întreaga procedură se reia de la zero.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea 1.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR”, se arată în comunicatul de presă.
În curs de actualizare