Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă. Ce amenzi ar putea primi angajații și angajatorii care nu o respectă
Publicat pe 17.11.2021 la 13:30 Actualizat pe 17.11.2021 la 13:30
Certificatul verde va fi obligatoriu la locul de muncă. Astfel, angajații din unele unități publice și private sunt obligați să prezinte certificatul care face dovadă vaccinării pentru a-și desfășura responsabilitățile specifice funcției la birou. Totodată, în caz contrar, respectiv nerespectarea legii, va duce la aplicarea unor amenzi asupra angajaților, dar și a angajatorilor.
- Ce amenzi riscă persoanele nevaccinate
- Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă
Nerespectarea legii certificatului verde obligatoriu la locul de muncă va duce la aplicarea unor amenzi usturătoare atât asupra angajaților, cât și a angajatorilor. Însă cu toate acestea, de precizat este însă că, angajații nevaccinați vor avea testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile, iar după această perioadă vor fi nevoiți să le plătească singuri în cazul în care nu vor dori să se imunizeze.
Ce amenzi ar putea primi angajații și angajatorii care nu respectă legea certificatului verde la locul de muncă
Așa cum am precizat anterior, angajații nevaccinați vor avea testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile, iar după această perioadă vor fi nevoiți să le plătească singuri în cazul în care nu vor să se vaccineze.
Cu toate acestea, legea certificatului obligatoriu rămâne obligatorie, iar angajații și angajatorii ce nu o respectă vor fi sancționați prin amenzi considerabile. Mai precis, în cazul în care un angajat se va prezenta la serviciu fără dovada vaccinării va primi o amendă, iar sancțiunea se aplică și în cazul angajatorilor care permit oamenilor să lucreze fără certificatul verde.
Mai precis, autoritățile au anunțat că angajații care vor să meargă la muncă și care nu respectă această lege a certificatului verde riscă o amendă cu până la 50.000 de lei sau chiar pot fi suspendați din funcție.
În cazul angajatorilor care acceptă să primească oameni la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni vor fi sancționați cu amenzi de până la 100.000 de lei.