Liderul torționarilor de la Secția 16, prima declarație despre scandalul de la tribunal / Documente exclusive / Jandarmeria București se anchetează singură
De Narcis Voica.
Publicat pe 02.02.2023 la 23:36
Actualizat pe 02.02.2023 la 23:36
Liderul torționarilor de la Secția 16 susține că nu l-a atins pe bărbatul care l-a acuzat de agresiune, iar Jandarmeria București se anchetează singură, ca să afle adevărul.
- Viorel Șeicaru, judecat pentru tortură, susține că pensionarul care l-a reclamat pentru agresiune vrea doar să fie vedetă
- În pofida tuturor martorilor, Jandarmeria susține că la Tribunalul București nu a existat niciun scandal
- Ministrul de Interne i-a pus pe jandarmi să se ancheteze singuri; rezultatul este previzibil
O avocată din Prahova care îl apără de liderul torționarilor de la Secția 16 susține, într-un comunicat transmis tuturor publicațiilor și posturilor TV, că Viorel Șeicaru ar fi nevinovat în noul dosar penal în care este acuzat că l-a agresat pe tatăl unuia dintre bărbații care au murit după ce au fost răpiți, gazați și torturați de „Brigada lui Șeicaru”.
Avocata care îl reprezintă pe șeful polițiștilor care au torturat oameni, au falsificat probe, au apelat la interlopi ca să reducă la tăcere o victimă și au încălcat hotărârile judecătorești face apel la responsabilitate și la moralitate, susținând că pensionarul care a făcut plângere penală împotriva lui Șeicaru ar fi vrut doar să capteze atenția presei.
În pofida celor susținute de avocata șefului găștii de torționari de la Secția 16, pensionarul Ghiorghe a ajuns la spital, apoi la INML.
Polițistul Viorel Șeicaru, liderul torționarilor de la Secția 16, l-a agresat pe tatăl uneia dintre victimele decedate. Tatăl uneia dintre victimele moarte, Ghiorghe Ghiorghe, a fost transportat cu ambulanța de la Tribunalul București la spital după ce a acuzat dureri de spate. În urma agresiunii a intervenit și un echipaj de jandarmi care a relatat incidentul președintelui de complet. ”Având în vedere că polițistul Șeicaru este sub control judiciar, vom depune o nouă plângere pentru loviri și alte violențe și riscă, la termenul viitor sau mai devreme, să fie din nou arestat”, a anunțat avocatul Adrian Cuculis care reprezintă victimele din această cauză, a publicat Ziare.com, la scurt timp după incident.
În dosarul penal a fost indicat drept martor un jandarm, plt. adj. Lucian I., despre care martorii spun că a intervenit pentru aplanarea conflictului. Cu toate acestea, Jandarmeria București susține că nu s-a întâmplat nimic.
După ce conducerea MAI a fost sesizată cu privire la faptul că Jandarmeria București neagă existența evenimentului, ministrul de Interne i-a pus pe jandarmi să se ancheteze pe ei înșiși și să afle adevărul. „Solicitarea dumneavoastră adresată Ministerului Afacerilor Interne a fost redirecționată instituției noastre și înregistrată cu nr. 229.822, din data de 01.02.2023, și a fost redirecționată spre competentă soluționare Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, de unde urmează să primiți răspunsul în termenul prevăzut de lege”, au explicat jandarmii.
Bărbatul care susține că a fost agresat de Viorel Șeicaru în incinta Tribunalului București este tatăl lui Ionuț Mihai Ghiorghe (foto jos), unul dintre bărbații răpiți și torturați în 2020 de „Brigada lui Șeicaru”, bărbați care au murit după câteva luni.
Intervenție de tip mafiot, marca „Circa 16”
Potrivit anchetatorilor, în 2020, „Șeicaru Viorel-Constantin, Lupu Răzvan-Viorel, Radu-Mihai Patrik-Alexandru, Nine Dorin, Dăogaru George-Alexandru, Stancu Elisabeta-Valentina, agenți de poliție în cadrul Secției 16 Poliție București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu agenții, având asupra lor armamentul din dotarea Poliției Române (spray iritant lacrimogen, tomfă, pistol, cartușe), l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe Ghiorghe Mihai Ionuț în intervalul aproximativ 01.45 - 02.30. (...) Ghiorghe Mihai Ionuț a fost introdus încătușat în autospeciala de poliție marca Dacia Logan MAI , condusă în seara respectivă de către ag. Lupu Viorel Răzvan.
Apoi agentul șef Șeicaru Viorel, a deschis portiera stângă a mașinii și i-a pulverizat spray lacrimogen în direcția feței, după care a închis portiera autoturismului, lăsându-l singur în mașină, cu geamurile ridicate. După aproximativ 5 minute, în mașină s-au urcat agenții Lupu Viorel Răzvan (la volan), Dăogaru George Alexandru și Radu Mihai Patrik (aceștia din urmă de-o parte și de alta a persoanei vătămate), plecând împreună de la fața locului. Totodată, agenții Șeicaru Viorel Constantin, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra și Nine Dorin s-au urcat fiecare în autospecialele ce le fuseseră repartizate în cadrul raporturilor de serviciu (mai exact agenții Șeicaru și Stancu în auto VW Polo MAI, iar agenții Turcu și Nine în auto Dacia Logan MAI ) și i-au însoțit pe colegii lor în autospeciala cărora fusese introdus Ghiorghe Mihai Ionuț”.
Conform procurorilor, „împreună cu agenții enumerați anterior, l-a transportat pe Ghiorghe Mihai Ionut încătușat și împotriva voinței acestuia pe un teren viran situat la periferia mun. București (din zona străzii Drumul Dealul Armanului, sector 4) unde, ulterior, l-a abandonat. (...) În data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45 - 02.30, în calitate de agenți în cadrul DGPMB Secția 16 Poliție - Biroul de Ordine Publică, aflându-se astfel în exercitarea funcției ce implică exercițiul autorității de stat, Șeicaru Viorel-Constantin, Lupu Răzvan-Viorel, Radu-Mihai Patrik-Alexandru, Nine Dorin, Dăogaru George-Alexandru, Stancu Elisabeta-Valentina i-au provocat persoanei vătămate Ghiorghe Mihai Ionuț puternice suferințe fizice și psihice, în scopul pedepsirii acesteia pentru reproșurile adresate cu privire la nepurtarea de către agenții de poliție a măștilor de protecție în contextul epidemiologie SARS-COV2”.
Aceste scene, descrise de anchetatori, au fost surprinse de camere de supraveghere care au înregistrat și incidentul de la ora 22.30: „Referitor la inculpata Gogoașe Irina s-a apreciat că în data de 01.09.2020, în calitate de agent în cadrul DGPMB Secția 16 Poliție - Biroul de Ordine Publică, împreună cu agentul ..., având asupra lor armamentul din dotarea Poliției Române (spray iritant lacrimogen, tonfă, pistol, cătușe), l-a lipsit în mod ilegal de libertate pe Gheorghe Teodor Nicolae în intervalul aproximativ 01.45 - 02.00. Concret, după încătușarea nelegală a lui Gheorghe Teodor Nicolae, l-a lăsat închis pe acesta întins pe burtă peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate a autospecialei ce îi fusese repartizată în cadrul raporturilor de serviciu. Ulterior, urmată îndeaproape de agentul... , l-a transportat cu aceeași autospecială pe Gheorghe Teodor Nicolae în zona Zețari din București, sectorul 5, unde l-a descătușat și abandonat pe o stradă întunecată”.
Conform anchetatorilor, „în continuare, Șeicaru Viorel, Lupu Viorel Răzvan, Radu Mihai Patrik, Dăogaru George Alexandru și Nine Dorin l-au întins pe pământ în poziția decubit dorsal și au început să îl lovească cu tonfele și cu bocancii, timp în care Stancu Elisabeta Valentina a rămas lângă una dintre autospecialele de poliție”.
Potrivit procurorilor, Mihai lonuț Ghiorghe a declarat: „Mă loveau peste corp, în zona coastelor, a mâinilor, a degetelor de la mâini și a picioarelor. Toți agenții care mă loveau erau bărbați. Unul dintre polițiștii cei tineri mi-au scos adidașii, după care agenții m-au lovit cu tomfele peste tălpi. Eu le ceream să înceteze, iar polițistul mai în vârstă mi-a replicat că dacă nu îmi cer scuze, nu se vor opri. Eu am întrebat atunci pentru ce să îmi cer scuze. Rețin că m-au întors și pe burtă, continuând să mă lovească și, la un moment dat, mi-au scos cătușele [...] La un moment dat, pentru a se opri, mi-am cerut iertare de la polițiști, obligat practic de aceștia”. În continuare, Ghiorghe Mihai lonuț a detaliat că Șeicaru Viorel a urinat pe el, mai exact pe brațul său stâng și pe tricoul pe care îl purta, spunându-i în același timp: Vezi, mă, ce poate să facă Poliția Română?”