Litoralul românesc este în alertă. Sunt două plaje unde apa mării este contaminată cu bacterii
Publicat pe 17.08.2021 la 19:19 Actualizat pe 17.08.2021 la 19:19
Concentrația de bacterii este extrem de ridicată în apele de pe două plaje din stațiunea Eforie. Este vorba despre E.coli și enterococi, conform celui mai recent raport făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța cu privire la calitatea apelor de îmbăiere de pe litoralul românesc.
- Concentrația de bacterii a crescut în apele mării.
- Două plaje de pe litoralul românesc sunt vizate.
Un raport al DSP Constanța arată că două plaje de pe litoralul românesc au o concentrație ridicată de bacterii în apa mării, respectiv E.coli și enterococi, care se regăsesc, de obicei, în intestinul uman.
Concentrație mare de bacterii în apele de pe litoralul românesc
Autoritățile sanitare din Constanța recoltează periodic probe din apa mării, pentru a identifica concentrația cu aceste bacterii. Dacă aceasta este foarte mare, va fi interzisă îmbăierea.
Deocamdată, valorile identificate nu sunt atât de mari, dar pe unele plaje de pe litoral prezența E. coli și enterococ este ridicată, informează Antena 3.
Parametrii sunt următorii:
Escherichia coli / 100 ml
- Excelent – 250
- Bună – 500
- Satisfăcătoare >500
Enterococi / 100 ml
- Excelent – 100
- Bună – 200
- Satisfăcătoare >200
Eforie Nord și Costinești, concentrații ridicate de bacterii
Cele mai mari concentrații de E. coli au fost depistate în: zona Eforie Nord – Plaja Belona – 234; zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 195; zona Costinești – Plaja Forum – 77.
O unitate a fosat depistată în apa mării din zona plajei Delfin din Năvodari și până la plaja Enigma din Mamaia, Vadu, plaja Tabăra Azur Eforie, Luminița ș.a.
La capitolul Enterococii, cel mai rău stau plajele: zona Eforie Nord – Plaja Belona – 58; zona Vadu – 41, zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 33.
Având în vedere că nu se depășesc limitele maxime admise, îmbăierea este permisă de către DSP Constanța pe întreg litoralul, momentan.