Localități din România unde ieși mai repede la pensie. Nu ai știut asta, dar e 100% real
De Razvan Paltin.
Publicat pe 03.06.2022 la 11:02
Actualizat pe 03.06.2022 la 11:02
Există mai multe localități în România de unde poți ieși mult mai repede la pensie. Dacă ai cel puțin 30 de ani în zonele intens poluate, atunci poți beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, potrivit unei noi legi.
- Lista cu localitățiile din România unde se iese mai repede la pensie
- Iată dacă te încadrezi
O nouă lege se aplică în România, astfel că dacă locuiești în zonele intens poluate de cel puțin 30 de ani, atunci poți beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani.
Iată lista cu localitățiile din România unde poți să ieși mai repede la pensie
Prin Legea 161/ 20222, aparută vineri în Monitorul Oficial, poți să ieși mult mai repede la pensie, asta deoarece a fost publicată și lista cu localitățile poluate.
Astfel, cei care locuiesc în următoarele localități și pe raza a 8 kilometri față de acestea li se permite reducere vârstei de pensionare.
Iată lista cu localitățiile: Avram Iancu, județul Alba, din Hălchiu și Satu Nou, judeţul Braşov, din Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila, din Işalniţa, judeţul Dolj, din Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș, judeţul Harghita, din Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, din Borșa, județul Maramureș și din municipiul Tulcea.
Ce se întâmplă cu cei care au pensie anticipată parțială
Legea pensiilor stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se vor aplica penzalizări așa cum se aplucau în mod normal celor care au pensie anticipată parțială.
Mai exact, pentru cei cu pensie anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Localitățiile de mai sus sunt adăugate în lista celor care erau deja existente ca urmare a faptului că de-a lungul timpului, în aceste zone, au existat mine, o fabrică de var, una de calcită, dar și de vopsele, precum și de cherestea, iar activitatea a afectat sănătatea locuitorilor din zonă.
„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arătau în comunicatul autorităților privind motivele ce au însoțit faza de proiect a legii.
Totodată, extinderea listei de localități în care se poate ieși mai repede la pensie este cea de-a opta din ultimul timp.
Citește și: O nouă categorie de români poate ieși mai repede la pensie. Deja legea a fost publicată în Monitorul Oficial