Locul din România care are apă sulfuroasă, minerală și cu proprietăți benefice. Zona cu o vechime de peste 2000 de ani / FOTO
Publicat pe 27.08.2022 la 09:35 Actualizat pe 27.08.2022 la 09:38
Țara noastră este plină de locuri frumoase, pe care mulți români cu siguranță nu le știu. Ei bine, există un loc care are apă sulfuroasă, minerală și cu proprietăți benefice. Zona are o vechime de peste 2000 de ani, iar priveliștea este de vis aici. Tu ai fost aici?
- Locul din România care are apă sulfuroasă, minerală și cu proprietăți benefice
- Zona are o vechime de peste 2000 de ani
Dacă vrei să te bucuri de o zi relaxantă în familie și nu ai idee ce să mai vizitezi, atunci trebuie neapărat să ajungi într-un loc care are apă sulfuroasă, minerală și cu proprietăți benefice. Aici veți găsi o zonă cu o vechime de peste 2000 de ani. Iată despre ce loc din România este vorba!
Locul din România care are apă sulfuroasă, minerală și cu proprietăți benefice
Băile termale daco-romane din Stațiunea Geoagiu-Băi sau Thermae „Germisara”, așa cum li se mai spune, se păstrează în exact aceeași formă ca și în Antichitate. Au fost construite într-un promotoriu circular cu diametrul de 90-95 metri, chiar în centrul stațiunii termale. Băile au funcționat în două faze, faza Germisara și, ulterior, faza Termele Dodonei.
În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele vremuri, iar printre multele artefacte, adică șapte plăcuțe votive din aur, și obiecte de uz cotidian din acea epocă s-au mai găsit și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statuie, monede și obiecte din metal prețios.
Zona are o vechime de peste 2000 de ani
Antica „Germisara” este cunoscută, mai ales, datorită apelor termale utilizate încă din epoca dacică. Băile daco-romane sunt identificate în punctul „Dâmbul romanilor”. Din întreg complexul termal antic, în prezent mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau apele curative de aici.
Băile termale daco-romane din Stațiunea Geoagiu-Băi au o vechime de peste 2000 de ani și pot fi vizitate la orice oră a zilei, fiind deschise în permanență pentru turiști. Zona are acces din fața intrării în ștrandul mare, străbătând o alee asfaltată de circa 120 de metri. Pe partea stângă se vede clar poarta de intrare în sit. Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra, dar și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.
Citește și: Judeţul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Bucureștiul este pe locul al doilea