Locul din România despre care se spune că seamănă cu „El Dorado”. Motivul pentru care zona este considerată unică
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 19.07.2023 la 23:50
Actualizat pe 19.07.2023 la 23:50
Atunci când spui „El Dorado”, spui un ținut cu totul special, bogat în aur și pietre prețioase. O astfel de zonă există și în România, despre care se spune că este la fel de deosebită, datorită zăcămintelor găsite.
- Locul din România despre care se spune că seamănă cu „El Dorado”
- Motivul pentru care zona este considerată unică
Secole la rând, un sat din România s-a numărat printre cele mai bogate zone în aur. La începutul anilor 2000, locul a fost închis, dar legendele au continuat să circule.
În acest loc au fost descoperite două minerale unice în lume
Cu toate că nu sunt așa de cunoscute precum alte zone, minele de la Săcărâmb sunt cele care au dat României aur. De aici, și denumirea de „El Dorado” al României.
Zona a fost extrem de populară timp de secole întregi, dar nimic nu mai amintește de locul bogat în zăcăminte de altădată. În 2000, locul a fost închis, iar timpul a fost neiertător.
Oamenii de știință au descoperit două minerale, despre care spun că sunt unice în lume, de aici și interesul specialiștilor pentru mine.
Zona are o veche istorie
Minele sunt situate pe un munte, în jurul căruia a fost construit un sat. Primele atestări ale zonei sunt din secolul XVIII-lea. Localnicii spun că minele au fost închise în 2005, iar oamenii au început să își caute de muncă în alte părți. De aici și faptul că zona nu mai este atât de populată, dar și faptul că minele nu au mai fost exploatate.
Povestea minelor de aur a început în urmă cu mai multe secole, atunci când familii înstărite din străinătate veneau în România, știind de existența aurului. Cei care s-au ocupat cu exploatarea zonei spun că locul nu era unic doar datorită faptului că se găsea metalul prețios, ci și pentru că existau mai multe tipuri de minerale care nu au fost identificate în Europa.
Unicitatea zonei este dată și de faptul că doar cinci minerale au fost declarate asemănătoare cu cele din Africa, de aici și curiozitate oamenilor de știință de a afla mai multe despre mineralele considerate speciale.
Citește și: Zona din România unde sunt 16 grade. În acest loc din țara noastră încă mai este zăpadă / FOTO