Locul din România unde au trăit dinozaurii! Ai știut de el? Este unic în estul Europei și face parte din patrimoniul UNESCO / FOTO
Publicat pe 07.07.2022 la 10:48 Actualizat pe 07.07.2022 la 10:57
Multe persoane se întreabă unde au trăit dinozaurii și care este locul din România. Ei bine, Țara Hațegului este un loc istoric și etnografic din colțul de sud-vest al Transilvaniei, județul Hunedoara. Geoparcul Dinozaurilor este o arie naturală care este protejată încă din anul 2004.
- Care este locul din România unde au trăit dinozaurii
- Nu siguranță nu te vei aștepta la acest loc
Dacă ești curios să afli și tu unde au trăit dinozaurii, ei bine, Țara Hațegului este protejată încă din anul 2004, iar în 2005 a fost acceptată în rețeaua Europeană a Geoparcurilor. Țara Hațegului a devenit populară datorită dinozaurilor pitici care au locuit în această zonă.
Care este locul din România unde au trăit dinozaurii
Cercetările asupra dinozaurilor din țara Hațegului au fost făcute de baronul Franz Nopcsa, asta după ce sora lui a descoperit în anul 1895 fosilele unor reptile. Specialiștii au explicat dimensiunea dinozaurilor hațegani prin condițiile geografice de acum 65 milioane de ani. În Țara Hațegului era o insulă, iar dinozaurii s-au adaptat spațiului izolat și au evoluat acolo.
În Țara Hațegului s-a descoperit "balaurul bondoc" care este unul dintre dinozaurii unicați din întreaga lume și popula teritorul ce forma insula Hațegului cu aproximativ 70 milioane de ani în urmă. Este singurul dinozaur care are o denumire în limba română și nu cea în latină .
Țara Hațegului face parte din UNESCO
Tara Hațegului îndeplinește toate condițiile stabilite de către UNESCO, asta deoarece este un teritoriu bine delimitat geografic și are o suprafață destul de mare pentru dezvoltarea economică.
Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale, dar și culturale. Are o dezvoltare durabilă, iar cei care ajung în Geoparc au posibilitatea de a descoperi machete cu dinozauri pitici. Țara Hațegului este singurul loc de la noi din țară cu statut de membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor.
Citește și: Cercetătorii străini, înnebuniţi după Transilvania! Acolo este raiul fosilelor de dinozauri