Locul din România unde s-a descoperit un tezaur de aur unic în Europa. Este alcătuit din 169 de inele și alte bijuterii
Publicat pe 11.08.2022 la 14:17 Actualizat pe 11.08.2022 la 15:05
Un tezaur de aur format din 169 de inele și alte bijuterii a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor. Descoperirea este unică în Europa și a fost făcută pe drumul de legătură dintre Oradea şi Autostrada A3.
- Un tezaur de aur a fost decoperit într-un mormânt
- Acesta este format din 169 de inele și alte bijuterii
Locul unde arheologii au descoperit un tezaur de aur
Arheologii Muzeului Ţării Crişurilor au avut parte de cea mai mare descoperire pe un drum care făcea legătură între Oradea şi Autostrada A3.
„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit", a declarat, istoricul Gabriel Moisa, directorul MTC.
Ce se va întâmpla cu uriașa piesă de expoziție
Urmează ca tezaurul să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice, analize ADN şi cercetări antropologice.
O parte dintre inelele din aur şi mărgele de sidef descoperite au fost expuse într-o vitrină, cu ocazia conferinţei de presă.
Tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial, a declarat arheologului Dr. Călin Ghemiş.
"Acesta conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene", a fost declarația coordonatorului de şantiere arheologice.
Cercetările arheologice au fost derulate de arheologii MTC în perioada 29 martie - 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş, din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, în colaborare cu alți specialiști.
Asadar, au fost descoperite mai multe vestigii aparţinând unor orizonturi cultural-cronologice diferite. Caracterul complexelor descoperite diferă de la un sit la altul şi de la o epocă la alta.